Afbeelding

Wel of niet vaccineren: dit zijn de feiten, de keuze is aan u

Opinie

Met de winter in aantocht en corona nog vers in het geheugen is dit het moment om voor uzelf te bepalen: laat ik me wel of niet vaccineren? Om een goede afweging te kunnen maken, kunt u zichzelf eerst een andere vraag stellen: wat kan ik doen om mezelf en de mensen in mijn omgeving te beschermen tegen al die virussen die rondgaan? 

Vooropgesteld: vaccinatie is en blijft een individuele keuze. Aan die keuzevrijheid wensen wij als SKB Winterswijk op geen enkele manier te tornen. Dat neemt niet weg dat ik als ziekenhuisbestuurder de behoefte voel om u goed voor te lichten en op die manier te helpen bij uw persoonlijke afweging. De misverstanden die er bestaan over de corona- en griepprik zijn hardnekkig. Daarom deel ik graag informatie over vaccinatie die u kan helpen bij de afweging. 

Een prik is de beste manier om corona en/of griep te vermijden. U wordt er niet ziek van, integendeel: uw weerstand wordt er juist door versterkt. Als u ingeënt bent, is de kans dat u besmet raakt dus veel kleiner. Krijgt u onverhoopt toch corona of griep, dan wordt u met een vaccinatie minder ziek en loopt u ook veel minder risico op complicaties zoals longontsteking. 

Misschien denkt u nu: ik ben gezond, waarom zou ik me laten vaccineren? Het antwoord: omdat u daarmee in uw directe omgeving de mensen beschermt die wel kwetsbaar zijn. Ook als u zelf niet ziek bent, kunt u het virus bij u dragen en dus anderen besmetten. Sterker nog: een aantal dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen beginnen, kunt u corona of griep al doorgeven. Daarom is vaccinatie dus verstandig. Ter info: een griepprik haalt u bij de huisarts, voor de coronaprik maakt u een afspraak bij de GGD. 

Zelf doen wij er als ziekenhuis ook alles aan om patiënten met een broze gezondheid te beschermen tegen de virussen die in een zorginstelling nu eenmaal rondwaren. Onze zorgmedewerkers krijgen bijvoorbeeld een griepprik aangeboden en worden geïnformeerd over de nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus die dit najaar van start is gegaan. Daarnaast vragen we zorgmedewerkers die zich verkouden voelen om in het bijzijn van patiënten en elkaar een mondkapje te dragen. Een kleine moeite. 

Als het over vaccinatie gaat, leven er veel vragen. Bijvoorbeeld: kan ik nog wel ziek worden als ik al een prik heb gehad? Beschermt de coronaprik ook tegen de ‘gewone’ griep. Of: ik ben zwanger, is vaccinatie dan wel veilig? Voor de antwoorden op deze en andere vragen, verwijs ik u graag naar de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl.

Wel of niet vaccineren: De keuze is aan u.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant