De Winterswijkse BBB-ers Marcel Roerdink (l) en Hans Ubbink. Foto: Han van de Laar
De Winterswijkse BBB-ers Marcel Roerdink (l) en Hans Ubbink. Foto: Han van de Laar

Winterswijkers Hans Ubbink en Marcel Roerdink lid van Provinciale Staten Gelderland

Politiek

‘Het is hartstikke leuk om te doen en geeft veel energie’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het is alweer enige tijd geleden dat er iemand uit Winterswijk lid was van de Provinciale Staten (PS). De komende vier jaar zijn er niet één, ook geen twee, maar liefst drie Winterswijkers hiertoe verkozen. Marcel Roerdink en Hans Ubbink vertegenwoordigen de BoerBurgerBeweging (BBB), die een sensationele uitslag heeft neergezet en maken onderdeel uit van een veertienkoppige fractie. Namens de VVD zit ook Inge klein Gunnewiek in de PS.

Platform
Hans: “Men denkt wel eens dat we als politieke beweging er zomaar waren, zonder enige ervaring, maar dat is niet zo. We zijn met dit team al twee jaar bezig met politieke scholing, werkbezoeken en om zo ervaring op te doen. Het resultaat komt dus niet zomaar uit de lucht vallen, er is al jaren hard gewerkt. Al voor corona was ik actief bij de BBB. Ik werk al 31 jaar in de agrarische sector en heb in 2018 een platform opgericht met de naam ‘Anti varkens in Nood’, maar omdat het al snel over de hele agrarische sector ging, hebben we de naam aangepast in ‘Agrarisch verweer inspecteert Nieuws.’ Caroline van der Plas was toen al onze ambassadrice. Toen er een oproep kwam om je kandidaat te stellen bij BBB heb ik dat gedaan onder het motto: ‘Wil je echt verschil maken voor de agrarische sector, dan moet je de politiek in!’ Ik kwam als veertiende op de lijst te staan en dat terwijl ik vroeger nog naar school ging met een ‘rugzakje’. In deze hoop ik een voorbeeld te zijn voor deze groep, je krijgt altijd kansen, pak ze wanneer ze voorbijkomen.”

Ervaring opdoen
De partijpolitieke carrière van Marcel gaat wat verder terug. “Ik ben ongeveer vijftien jaar geleden politiek actief geweest voor het CDA. Met de komst van BBB begon het weer te kriebelen. Zo kwam ik in contact met Henk Vermeer, medeoprichter van BBB. Om ervaring op te doen, gaf hij het advies aan mij, om me bij een lokale partij aan te sluiten, die raakvlakken vertoont met BBB. Dat werd Voor Winterswijk. Ik stond op plaats vijf en werd in de raad verkozen. Maar het is niet de bedoeling om dubbelfuncties te hebben, dus ben ik nu gestopt met Voor Winterswijk. Het Statenlidmaatschap komt overeen met mijn ambitie om de belangen van het mooie Winterswijk, de Achterhoek, maar ook van heel Gelderland te behartigen. Er moeten goede regionale voorzieningen zijn voor het platteland: mobiliteit, huisvesting, vervoer, wonen, cultuur, onderwijs, werkgelegenheid enz. Boeren zijn ook Burgers en met onze Beweging geven wij het platteland weer een stem (#iederedagBBBeter).”

Collega’s en vrienden
Op maandagavond zijn Hans en Marcel in Arnhem te vinden en ‘s woensdags de hele dag. Ze rijden dan met zijn drieën. Een ander BBB-statenlid, Dave te Woerd, wordt onderweg opgepikt. Door de nauwe contacten zijn Hans en Marcel naast collega’s ook vrienden geworden. Ze willen in ieder geval de komende vier jaar volmaken om pas tegen die tijd eens verder te kijken. Beide: “Voor nu is het prachtig hier deel van uit te maken. Het geeft energie!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk