Richard Berenschot. Foto: RTVSlingeland
Richard Berenschot. Foto: RTVSlingeland

Winterswijker Richard Berenschot gevraagd als informateur in Oude IJsselstreek

Politiek

WINTERSWIJK/GENDRINGEN – Winterswijker Richard Berenschot is door Lokaal Belang gevraagd om als informateur aan de slag te gaan om het formatieproces te leiden. Berenschot stond zelf de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen op de kieslijst bij de Winterswijkse lokale partij Morgen.

Door Walter Hobelman

“Woensdagavond hebben we met alle partijen aan tafel gezeten. Als grootste partij hebben we aangegeven dat we een onafhankelijke informateur willen aanstellen van buiten de gemeente. Daar ging iedereen mee akkoord”, vertelt lijsttrekker Ria Ankersmit van Lokaal Belang, de grote winnaar van de verkiezingen in Oude IJsselstreek met 10 zetels.

Berenschot heeft de opdracht meegekregen om met alle partijen in gesprek te gaan en verschillende mogelijke coalities te onderzoeken. “Snelheid bij dit proces is wel gewenst, maar belangrijker is de kwaliteit van het proces”, aldus Ankersmit.

Varsseveld

Berenschot heeft in Varsseveld gewoond en is zelfstandig consultant en heeft bedrijfseconomie gestudeerd in Maastricht. Vanuit zijn eigen onderneming richt hij zich op “het verbeteren van de performance van mens, team en organisatie”, zo is op zijn website te lezen.

“Voor ons is het belangrijk dat Richard geen enkele binding heeft met welke partij in Oude IJsselstreek dan ook. Voor het proces is dat goed en het zorgt voor een heldere start.”

Drie partijencoalitie

Ankersmit verwacht niet dat er, net als de afgelopen vier jaar, weer een twee partijencoalitie wordt gevormd. “Dan is de basis wel een beetje wankel”, stelt ze vast. “Een drie partijencoalitie geeft meer stabiliteit.” 

In dat geval zijn er meerdere opties mogelijk. Berichten over een mogelijke coalitie met Lokaal Belang, VVD en PvdA (zoals ook in de periode 2005 tot en met 2014 het geval was) haalden al de regionale pers, maar dat daarover al gesproken is voordat er een informateur was aangesteld, is door alle partijen ontkend. Het lijkt een voor de hand liggende optie, maar het getuigt ook van lef (een woord dat bij Lokaal Belang vaak valt) om te onderzoeken welke andere opties er mogelijk zijn. Gezien de verkiezingsuitslag is daarvoor ook alle ruimte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk