Groep 7 van OBS Kotten viert dat hun plan heeft gewonnen. Foto gemeente Winterswijk
Groep 7 van OBS Kotten viert dat hun plan heeft gewonnen. Foto gemeente Winterswijk

Joshua Beijers eerste kinderburgemeester van Winterswijk

Onderwijs

Leerlingen OBS Kotten winnaar met strandfeest

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - De tienjarige Joshua Beijers, leerling van de OBS de Bataaf, is donderdag 25 april officieel geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Winterswijk. Fenne Vrieze (10) werd geïnstalleerd als loco-kinderburgemeester en zal bij afwezigheid van de kinderburgemeester zijn taken overnemen.

Leerlingen van groep 7 van de Winterswijkse basisscholen konden zich tot en met 29 maart aanmelden als kandidaat voor deze functies. Zes leerlingen gingen op de uitnodiging in en zij mochten hun motivatie toelichten op 5 april tijdens een bijeenkomst met twee leden van de gemeente. 

‘Minder gebruik maken van de auto’
“Mijn moeder vertelde dat het op Facebook stond en ik dacht dat het wel leuk was om mee te doen”, vertelt Joshua. “Toen hebben we een filmpje gemaakt waarin ik me zelf voorstelde en aangaf waarom ik mee wilde doen. Tijdens het gesprek met de gemeente vroegen ze onder andere wat voor plannen ik had. Ik vind dat mensen, die nog kunnen fietsen, de auto meer moeten laten staan en mensen die niet meer kunnen fietsen mogen wel de auto blijven gebruiken. Zo wordt de uitstoot van auto’s beperkt en dat is goed voor het klimaat. Verder vind ik dat het Gerrit Komrij College en de Internationale Schakelklas samen grote groepsopdrachten moeten doen, zodat ze elkaars cultuur beter leren kennen.”

Joshua verheugt zich op het komende jaar waarbij hij meegaat naar evenementen als het uitreiken van de kinderjuryprijs bij het bloemencorso, het openen van een tentoonstelling en het welkom heten van Sinterklaas samen met burgemeester Joris Bengevoord.

Kindergemeenteraad
Joshua en Fenne werden geïnstalleerd tijdens de vergadering van de kindergemeenteraad, die voor de tweede keer werd gehouden. Burgemeester Joris Bengevoord zat de vergadering voor geassisteerd door wethouder Elvira Schepers. Dit jaar gingen leerlingen van groep 7 van de basisscholen Kotten, De Schakel, De Bataaf en Stegeman met elkaar het debat aan. Uit elke klas deed er een fractie van vijf leerlingen mee.
Het belangrijkste onderdeel van de agenda was het presenteren en verdedigen van de fracties van een zelfbedacht plan voor iets wat zij voor de jongeren in Winterswijk willen realiseren. Op school is de presentatie voorbereid door alle leerlingen van groep 7. Zij kregen daarvoor een budget van 5.000 euro en het winnende plan wordt door de gemeente ook daadwerkelijk uitgevoerd.
OBS de Stegeman presenteerde een plan voor een Panna kooi in het Vrijheidspark, de leerlingen van Kotten hadden gekozen voor een strandfeest op het Hilgelo of het Strandbad, de leerlingen van de Bataaf kozen voor een kabelbaan op het Hilgelo en De Schakel kwam met een overdekte speelbol met speeltoestellen in de Notaristuin.

Strandfeest 
Uiteindelijk werd het plan van de leerlingen van OBS Kotten gekozen tot het beste plan tijdens de kinderraad. Zij willen een gezellig strandfeest organiseren waar iedereen plezier van kan hebben. Er zijn activiteiten zoals een waterpistolenwedstrijd, volleybal, een zandkastelenwedstrijd en danswedstrijd. Ze willen dat het feest voor alle basisschoolkinderen gratis is en dat ouders gratis met de kinderen mee mogen.

Kinderburgemeester Joshua Beijers met loco-kinderburgemeester Fenne Vrieze en burgemeester Joris Bengevoord. Foto Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant