De oudere kinderen van de SWW Kinderopvang deden enthousiast mee met de voorstelling 'Koken zonder diploma'. Foto: Lineke Voltman
De oudere kinderen van de SWW Kinderopvang deden enthousiast mee met de voorstelling 'Koken zonder diploma'. Foto: Lineke Voltman

SWW Kinderopvang viert 30-jarig bestaan met theatervoorstellingen

Onderwijs

WINTERSWIJK – Alle kinderen die naar de opvang gaan werden in verband met dit jubileum op dinsdag 20 mei getrakteerd op een voorstelling van theatergroep PEERtof. Bij de jongste kinderen in de peuter- en kinderopvang kwamen de theatermakers op de groep. De oudere kinderen bezochten een voorstelling in theater De Storm.

Door Lineke Voltman

Samen met de acteurs Jette Holkenborg en Marijke Domhof van PEERtof gingen de jongste kinderen op zoek naar Leo het lieveheersbeestje, er werd gedanst en ze konden genieten van muziek. Voor de oudere kinderen speelde PEERtof ’s middags de voorstelling ‘Koken zonder diploma’ waarbij de hulp van de jeugd duidelijk nodig was omdat de dames niet konden koken… De oven werd op turbo gezet om toch wat lekkers te serveren bij dit feestje.

Historie kinderopvang
Directeur-bestuurder Joyce Boom’ gaat in op de geschiedenis van de SWW Kinderopvang. “Eind jaren 80, begin jaren 90 waren er al een aantal peuterspeelzalen actief in Winterswijk. Op dat moment ontstond er landelijk een enorme uitbereiding van kinderopvang. Het rijk had namelijk -via de gemeente - geld beschikbaar gesteld. Kinderopvangorganisaties die aan de kwaliteitsvoorwaarden voldeden van professionele kinderopvang konden daar een overheidsbijdrage voor ontvangen. De gemeente Winterswijk deed ook een aanvraag bij het Rijk.

Bij Ieniemienie werden kinderen van 0-4 jaar opgevangen in een woning en deze locatie voldeed. Okiedokie, een tweede woning kwam voort uit opvang bij Speeltuinvereniging ’t Hakkie. Vervolgens kwamen rond 1992 meerdere woningen beschikbaar: Judokus, Boelie en Zandkasteel. In 1993 voegden zich ook de peuterspeelzalen: Pippeloentje, Klaverblad, Klaproos, Peuterhuis, Speeldoos en beertje Blom zich bij SWW, Beertje Blom sloot en de Emmakroskes voegde zich later toe.
De vraag naar kwalitatieve opvang bleef groeien. In 2004 opende SWW locatie de Springplank en werden de huizen gesloten.”

Avontuurlijk tweede thuis
“Wij vinden het belangrijk dat de kinderen spelenderwijs nieuwe dingen leren, dat er voldoende rustmomenten zijn en dat er een goede interactie is met andere kinderen,” aldus Joyce. “Onze pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen met liefdevolle aandacht, in een omgeving die aanvoelt als een avontuurlijk tweede thuis.
Diverse medewerkers hebben alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren meegemaakt. Ook hebben we inmiddels collega’s in dienst die zelf bij SWW naar de opvang zijn geweest! Want 30 jaar is toch echt al een hele tijd! Een tijd waarin er veel veranderingen plaatsvonden.”

Integrale Kindcentra
Joyce: “Onze belangrijkste ambitie is het vormen van Integrale Kindcentra in Winterswijk. In deze centra bundelen scholen en kinderopvang hun krachten, zodat kinderen de hele dag op één vertrouwde plek kunnen blijven. Er is een nauwe samenwerking tussen school en kinderopvang en dat komt de ontwikkeling van kinderen ten goede. In lijn met deze ambitie hebben we de afgelopen jaren een naschools aanbod op de scholen op het Pelkpark geopend, peuterplusgroepen in de Wilhelminaschool en de Stegemanschool en een BSO in de Stegemanschool.

“SWW Kinderopvang biedt momenteel opvang aan zo’n 750 kinderen,” aldus Joyce. “Dit doen we met ruim 100 bevlogen collega’s. Ook bieden we jaarlijks aan 25 studenten, stagiaires en BBL’ers een leerplek.

Bekijk hier het filmpje 

De PEERtof acteurs vermaakten de jongste kinderen op de groep. Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant