Roel Jansen (r)  heeft zojuist de Toffe Peer uitgereikt gekregen van wethouder Elvira Jansen (l) en Mark van Dam. Foto: Lineke Voltman
Roel Jansen (r) heeft zojuist de Toffe Peer uitgereikt gekregen van wethouder Elvira Jansen (l) en Mark van Dam. Foto: Lineke Voltman

Jansen Metal Products ontvangt de ‘Toffe Peer’ 2023

Onderwijs

WINTERSWIJK – Voor de vijfde keer in successie heeft de Winterswijkse Uitdaging (WUh) woensdag 14 februari de ‘Toffe Peer Award’ uitgereikt aan de meest maatschappelijke ondernemer van het jaar, die over een langere periode heeft laten zien dat hij of zij op exceptionele wijze maatschappelijk betrokken is en/of maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Door Lineke Voltman

De keuze van de jury is voor 2023 gevallen op Jansen Metal Products. Mark van Dam, voorzitter van de WUh en wethouder Elvira Schepers reikten de prijs uit aan Roel Jansen van Jansen Metal Products. Daarnaast was er nog een cheque van 500 euro, die Jansen aan een goed doel mag besteden.

Techniekonderwijs
Volgens Van Dam waren er zo’n 20 tot 25 nominaties, waaruit de jury, bestaande uit elf personen uit verschillende geledingen van de samenleving, een keuze moest maken. Van Dam: “De keuze is op Jansen gevallen omdat dit bedrijf naast het goed zorgen voor het personeel net een stap meer maakt. Het investeert veel in techniekonderwijs, nodigt docenten uit die in het bedrijf mogen meedraaien en daarnaast worden speciale dagen georganiseerd voor meisjes in de techniek. Een bijzonder initiatief is het project Metal Skills Kids.”

Jongeren enthousiast maken voor techniek
Roel Jansen is zeer vereerd met deze onderscheiding. “Super leuk dat we uit alle nominaties gekozen zijn. Metal Skill Kids hebben we gestart om kinderen in Winterswijk die naar de basisschool gaan kennis te laten maken met techniek. Wij vinden het belangrijk om iets te doen aan het “onbekend maakt onbemind”. Door het geven van workshops 1x per jaar aan alle groep 7 leerlingen van de basisscholen uit Winterswijk en de buurtschappen proberen wij de kids te inspireren en vooral enthousiast te maken voor techniek. Op deze manier hopen we dat meer jongeren in de toekomst voor techniek zullen kiezen. Op dit moment hebben we een tekort aan allerlei technische mensen en we verwachten dat dit door de vergrijzing alleen maar meer wordt. De cheque van 500 euro gaan we verdubbelen en doneren aan het Gerrit Komrij College. De bedoeling is dat we het project Metal Skills Kids voortzetten op het voortgezet onderwijs, deze leerlingen willen we ook technieklessen gaan aanbieden en daar gaan we dit jaar mee starten.”

Donatie wordt besteed aan materiaal
Gregor Bouhuis, GKC docent techniek: ”Voor het VMBO regel ik buitenschoolse werkplekken voor de leerlingen om ervaring op te doen in techniekvakken in het bedrijfsleven. Ik ben bij met de samenwerking met Jansen zodat dit jaar de leerlingen van het VMBO ook workshops kunnen gaan volgen bij dit metaalbedrijf. De donatie van 1000 euro gaan we besteden aan het inkopen van materiaal en met name metaal.”

Bedrijven uit het hele land doen mee
Jansen: “Ondertussen is het project Metal Skills Kids uitgegroeid tot een olievlek die zich steeds verder verspreid. Regelmatig zijn onze collega’s op pad om elders in het land bij andere gastheerbedrijven en samen met de medewerkers daar de lokale KIDS eenzelfde techniek-workshop aan te bieden zoals wij dat in Winterswijk hebben bedacht. Dat dit nu zo’n succes is geworden en dat bedrijven door het hele land hieraan mee willen doen vinden wij fantastisch!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant