De eerste van de vijf tanks wordt op z'n plek gezet. Foto: Bart Kraan
De eerste van de vijf tanks wordt op z'n plek gezet. Foto: Bart Kraan

Gist- en lagertanks voor bierbrouwerij Wentersch

Algemeen

Eerste bier wordt omstreeks Pinksteren gebotteld

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Het heeft woensdagmiddag aanvankelijk nogal wat voeten in de aarde. Maar dat is niet zo verwonderlijk. Want Michiel van der Vaart, Onno Raspe en André Pampiermole van de Winterswijkse brouwerij Wentersch zetten die dag voor het eerst gist- en lagertanks op hun plek. Hetgeen ook geldt voor de werknemers van bouwbedrijf Wiggers-Nijenhuis die de oude garage op de hoek Groenloseweg-Javastraat, het onderkomen van de brouwerij, verbouwen en nu het drietal helpen de tanks op de goede plek te krijgen.

Maar uiteindelijk wordt er een oplossing gevonden. De lange banden waarmee de werknemers van Wiggers-Nijenhuis in eerste instantie proberen de tanks zo neer te zetten dat ze fatsoenlijk verder kunnen worden getransporteerd, worden vervangen door aanzienlijk kortere exemplaren. Daarmee kan de bestuurder van de heftruck de eerste, bij Mueller in Lichtenvoorde gebouwde, gist- en lagertank die in de nieuwe brouwerij moet komen, op de plek zetten waar Van der Vaart, Raspe en Pampiermole hem willen hebben. Dan komt het drietal met een paar stevige stukken hout, die onder de gist- en lagertank komen om te voorkomen dat het metaal van de tank beschadigd wordt en ervoor te zorgen dat het ding in evenwicht blijft als Van der Vaart hem met een vorkheftruck optilt en op zijn plek zet. Die vorkheftruck lijkt een beetje aan de kleine kant voor een gist- en lagertank van vijfhonderd kilo. "Dat ding kan twaalfhonderd kilo aan, dus dat komt wel goed", aldus Van der Vaart, die woensdagmorgen al de nodige ervaring met de vorkheftruck heeft opgedaan. Want hij heeft met dat ding de 's morgens geleverde pallets met lege flessen naar de daarvoor bestemde plek gereden. Als de eerste gist- en lagertank op de vork van de vorkheftruck staat, is het een koud kunstje voor het drietal het gevaarte op de daarvoor bestemde plek te krijgen. En is het vervolgens een fluitje van een cent om de vier overige tanks te plaatsen, waarbij het nog wel even een beetje passen en meten is. Want Van der Vaart, Raspe en Pampiermolen willen in verband met de beschikbare ruimte een maximale afstand van tien centimeter tussen de verschillende tanks. Maar uiteindelijk staat ook de laatste tanks, wat voor de drie brouwers aanleiding is om met de vijf tanks op de achtergrond op de foto te gaan voor de Facebook-pagina van brouwerij Wentersch.

Mijlpaal
Van der Vaart toont zich daarna uitermate content met wat hij en zijn collega's die dag voor elkaar hebben gekregen. "De komst van de gist- en lagertanks is een mijlpaal voor onze brouwerij", zegt Van der Vaart, die met Raspe en Pampiermole zijn geesteskindje langzaam maar zeker vorm heeft zien krijgen. Want de werknemers van Wiggers-Nijenhuis zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met de verbouwing en aanpassing, die onder meer heeft geresulteerd in het ontstaan van het brouwlokaal, dat nog wel helemaal moet worden ingericht, een opslagruimte van belangrijke bestanddelen van bier, zoals mout, en een plek waar de flessen worden opgeslagen. Nu beschikt brouwerij Wentersch dus over vergistingslagertanks, dinsdag komen de koelinstallatie, de warmwatertank, de reinigingsinstallatie, de etiketteermachine en de stoomgenerator. En volgende dinsdag arriveert het brouwhuis. Van der Vaart, Raspe en Pampiermole beginnen een dag later met brouwen van tripel, blond en IPA, een assortiment dat later wordt uitgebreid met druivenbier en Weizen. "Omstreeks het pinksterweekeinde kunnen we beginnen met bottelen", aldus Van der Vaart. "Dan is het bier beschikbaar voor de horeca en de supermarkten van Plus Bruggers (waar het flessenbier van Wentersch eerst verkrijgbaar is, later kunnen ook andere supermarkten bier van Wentersch inkopen, BK)."

Half juni open
Wanneer brouwerij Wentersch officieel geopend wordt, is nog niet bekend. "Dat zal omstreeks 15 juni zijn. We gaan even kijken wat we dan gaan doen'', aldus Van der Vaart, die aangeeft dat kort na de officiële opening hij en zijn collega's beginnen met rondleidingen en proeverijen. Wanneer die plaatsvinden, is ook nog niet helemaal duidelijk. "Op een aantal doordeweekse dagen. En zeker op zaterdag en op koopzondagen."

Speciaalbierfestival
Brouwerij Wentersch brengt ook buiten de eigen rondleidingen en proeverijen haar bieren onder de aandacht. Espresso Winebar Gusto schenkt tijdens de Preuverie, die van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 juli in het centrum van Winterswijk plaatsvindt, drie bieren van de nieuwe Winterswijkse brouwerij. Wentersch presenteert zich tevens tijdens een evenement voor mensen die sterke drank stoken en brouwers van het Motorhotel in Meddo en de Appeldag in Woold in september. "En misschien zijn we aanwezig tijdens het Steengroevetheater (op dinsdag 8, woensdag 9, vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus bij de voorstellingen van Cinema, BK)", aldus Van der Vaart.
Hij heeft ook al nagedacht over een manier waarop hij 'zijn' bieren gezamenlijk met die van andere brouwerijen onder de aandacht van een wat groter aantal liefhebbers van speciaalbier kan brengen. "Ik wil een Achterhoeks Speciaalbierfestival houden. Het webdomein heb ik al geclaimd'', aldus Van der Vaart, die over het van de grond komen van het festival contact gaat opnemen met onder meer Het Brouwersnös (brouwerij in Groenlo die nog van de grond moet komen), De Biertafel uit Vorden, de Doetinchemse Stadsbrouwerij Hendrixen en stadsbrouwerij De Borghman uit Bredevoort.

Raspe, Vander Vaart en Pampiermole bij de vijf tanks. Foto: Bart Kraan

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant