Mooie resultaten omgekeerd inzamelen afval

Algemeen

Winterswijkers zorgen door goede afvalscheiding voor verlaging afvalstoffenheffing

WINTERSWIJK - Het college van burgemeester en wethouders legt de raadscommissie Ruimte op 7 december de evaluatie van het omgekeerd inzamelen en de doelstellingen van het Huishoudelijk Grondstoffen Beleid voor. Uit de evaluatie blijkt dat de doelstellingen voor het jaar 2020 al bereikt zijn. Winterswijk behoort met dit resultaat tot de top van gemeenten op het gebied van afvalinzameling.

Behaalde doelstellingen
In 2014 en 2015 had Winterswijk een afvalhergebruikpercentage van respectievelijk 54% en 65%. De prognose van 2016 is nu 85%. Het aantal kilogram restafval per inwoner is gedaald: in 2014 en 2015 was dit aantal respectievelijk 240 kg en 174 kg per inwoner en de prognose voor 2016 is 69 kg restafval per inwoner. Hiermee wordt de doelstelling om in 2020 een afvalhergebruikpercentage te halen van boven de 75% en het aantal kilogram restafval per inwoner minder dan 100, behaald.
Door het hogere hergebruikpercentage en de veel lagere hoeveelheid restafval is het omgekeerd inzamelen veel duurzamer en ook de kosten voor de afvalinzameling –en verwerking zijn gedaald. Daarom wordt nu voorgesteld het tarief van de afvalstoffenheffing 2017 met € 5,00 per huishouden te verlagen. Hiermee wordt de doelstelling dat de nieuwe afvalinzameling duurzamer maar niet duurder moet zijn, behaald.

Beoordeling en verbeterpunten
Uit het bewonersonderzoek van augustus 2016 door ROVA en gemeente, blijkt dat het waarderingscijfer van de inwoner ten aanzien van de afvalinzameling hetzelfde is als in 2014. Ook na de invoering van het omgekeerd inzamelen werd de afvalinzameling opnieuw gewaardeerd met een 7,4. Bovendien geeft 94% van de Winterswijkse bevolking aan dat de afvalinzameling als redelijk goed tot zeer goed wordt beoordeeld.

De gemeente gaat de komende tijd aan de slag met de verbeterpunten die naar voren zijn gekomen bij de nieuwe wijze van afval inzamelen. Zo zet zij de komende jaren in op een verbeterde inzameling van met name glas en textiel. Ook de netheid en reinheid van de ruimte rondom ondergrondse verzamelsystemen zijn belangrijke aandachtspunten. Er wordt hierbij ingezet op het voorkomen van zwerfafval en op handhaving. Daarnaast komt er een onderzoek naar de inzamelfrequentie van plastic materialen, metalen en drankenkartons (PMD). Een ander belangrijk aandachtspunt is de doorontwikkeling van de dienstverlening op het Milieubrengstation aan de Leeghwaterweg.

De invoering van het omgekeerd inzamelen bestond grotendeels uit het plaatsen en verstrekken van alle benodigde afvalcontainers per wijk. Eind 2015 waren alle ondergrondse containers voor restafval, PMD en oud papier en karton (OPK) geplaatst en werd waar nodig maatwerk voor verschillende doelgroepen geleverd. Ook werd het vernieuwde Milieubrengstation geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant