Wat is algenolie en waarom kopen mensen het?

Partnerbijdrage

Algenolie, voor sommige mensen zal het toch een beetje raar in de oren klinken. Toch zijn er steeds meer mensen die algenolie kopen, en om een heel goede reden: algenolie is de beste vegetarische bron van omega-3 en wordt verkregen uit algen, die van nature voorkomen in oceanen, meren, rivieren, vijvers en zelfs in sneeuw.  Je zou algen kunnen zien als een niet-levende materie, maar algen zijn wel degelijk een levend organisme dat gedijt in gebieden met overvloedig zonlicht en een specifieke temperatuur. In feite is meer dan 70% van de zuurstof die we tegenwoordig inademen afkomstig van de algen in de oceanen.

Wat zijn de voordelen van algenolie?
Net als visolie wordt algenolie gebruikt als bron van omega-3 vetzuren. Een van de belangrijkste omega-3 vetzuren in algenolie is docosahexaeenzuur (DHA). DHA heeft een hele reeks voordelen, zoals het behoud van de hersenfunctie, vermindering van ontstekingen, foetale ontwikkeling, behoud van de hartfunctie, behoud en ontwikkeling van het gezichtsvermogen en meer.

Waarom kiezen voor algenolie supplementen?
Veel mensen voorzien in hun Omega 3 behoefte door het consumeren van visolie.
Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat Omega 3 wordt gesynthetiseerd door algen, niet door vissen. Als vissen microalgen eten, slaan ze Omega 3 op in hun weefsel. Dat wordt dan door ons geconsumeerd als Omega 3 visolie.

Met de komst van algenolie supplementen is het gelukkig niet langer nodig om vissen te vangen voor Omega 3, we kunnen effectief een stap overslaanen de voedingsstoffen direct uit de algen zelf halen.
Vis gebruiken voor olie is bovendien niet duurzaam en heeft grote gevolgen voor oceanen en zeedieren. Onderzoek heeft aangetoond dat als de visindustrie zo doorgaat met destructieve vistechnieken wereldwijd, er tegen 2050 een volledige instorting van bepaalde vispopulaties zal zijn. Momenteel wordt zelfs 25% van de wereldwijde visvangst gebruikt voor de visolie-industrie.

Algenolie daarentegen wordt geproduceerd in een gecontroleerde omgeving, waarbij ze op geen enkele manier in contact komen of schade toebrengen aan de ecosystemen van de oceanen. Algenolie wordt dan ook beschouwd als een duurzamer alternatief voor visolie, en bovendien als gezonder gezien. Vissen consumeren vervuilende stoffen, dioxines, polychloorbifenylen (PCB’s), kwik, zware metalen en andere verontreinigende stoffen. Deze zijn allemaal in gevaarlijke hoeveelheden aangetroffen in visolie, die vervolgens aan ons worden doorgegeven als we ze consumeren.
Omdat algenoliecapsules in een gecontroleerde omgeving worden geproduceerd, bevatten ze niet de schadelijke stoffen die visolie kan bevatten.

Algenolie voordelen op een rij 

1. Gezondheid van de ogen
Algenolie met Omega 3 vetzuren speelt een belangrijke rol bij het onderhoud van de ogen. Het helpt ook bij andere problemen zoals droge ogen en vermoeidheid van de ogen. Studies tonen aan dat er zeer hoge niveaus van DHA aanwezig zijn in het netvlies van het oog. Als je niet genoeg DHA binnenkrijgt, kunnen er zichtproblemen ontstaan. Het krijgen van voldoende omega-3 is gekoppeld aan een verminderd risico op maculaire degeneratie, een van ‘s werelds belangrijkste oorzaken van permanente oogschade en blindheid.

2. Onderhoud van het hart
Omega-3 wordt algemeen aanbevolen voor de gezondheid van het hart, en DHA kan bijzonder effectief zijn in het verlagen van triglyceriden en het verbeteren van je cholesterolprofiel. Van omega-3 is bekend dat ze veel gunstige effecten hebben op het hart, waaronder het helpen reguleren van de hartslag, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verminderen van algemene ontstekingen. Allemaal zaken die van invloed kunnen zijn op het verminderen van het risico op hartaanvallen, beroertes en hartziekten.

3. Vermindering van depressie
Het krijgen van voldoende DHA is in verband gebracht met een verminderd risico op depressie. Omega 3 vetten ondersteunen serotonine, wat helpt je stemming in evenwicht te brengen. Studies hebben gesuggereerd dat omega-3 de frequentie van stemmingswisselingen kan verminderen en het risico op depressie kan verkleinen.

4. Helpt de ontwikkeling van baby’s
Het is aangetoond dat voldoende omega-3 tijdens de zwangerschap en het vroege leven cruciaal is voor de ontwikkeling van je kind. Algenolie supplementen worden zelfs in verband gebracht met een hogere intelligentie en een lager risico op verschillende ziekten.
Vooral DHA is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby, niet alleen tijdens de zwangerschap, maar wordt ook via de moedermelk aan de zuigeling doorgegeven. Bovendien kan het dagelijks innemen van DHA tijdens de zwangerschap je risico op vroeggeboorte verminderen

5. Verlichting van ontstekingen
DHA Omega 3 staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer. Door deze ontstekingsremmende eigenschappen kan het helpen bij het tegengaan van symptomen van aandoeningen als reumatoïde artritis, artrose, gewrichtspijn, inflammatoire darmziekten en hartziekten.

6. Geheugen en vergroting van de hersenen
DHA is zeer belangrijk voor de hersenfunctie. Verschillende studies hebben een hogere omega-3 inname in verband gebracht met een verminderde leeftijdsgebonden mentale achteruitgang en een verminderd risico op soorten dementie zoals Alzheimer.

7. Minder vruchtbaarheidsproblemen bij mannen 
Een lage inname van DHA wordt genoemd als de meest voorkomende oorzaak van slechte kwaliteit sperma, en onvruchtbaarheidsproblemen die bij mannen voorkomen. DHA helpt de ontwikkeling van gezond sperma te ondersteunen, wat de vruchtbaarheid bevordert. Kortom, er zijn vele goede redenen om te switchen van omega-3 supplementen naar algenolie suppletie, en het is een goed vegan alternatief voor vis in een pil. Ook overtuigd? Neem dan een kijkje in de webshop van Vitamines.com

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Vitamines.com. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk