Afbeelding

De burgemeester kijkt terug en vooruit

Politiek

Beste Winterswijkers,

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat u fijne kerstdagen hebt gehad en 2023 goed heeft kunnen afsluiten.

2023 was een jaar waarin veel gebeurd is. Samen met u werkten we aan het nog mooier maken van Winterswijk en bleven we aandacht houden voor ons centrum. Ook is er hard gewerkt om de komende tijd veel extra woningen in Winterswijk te kunnen bouwen en werden overal de vrijheidsbomen onthuld. Samen met u genoot ik van de voorstelling ‘Romeo en Julia’ in het prachtige Steengroevetheater. En eind augustus vierden we traditioneel een gezellig Volksfeest met een prachtig corso, natuurlijk samen met onze fantastische muziekverenigingen. Met het Centrum Duurzaam Winterswijk bleven we met en voor u werken aan het verduurzamen van Winterswijk. En regelmatig werden we nog als voormalig European Green Leaf gemeente uitgenodigd om overal in Europa te vertellen over duurzaamheid en ons Nationaal Landschap Winterswijk. En net als u was ik ontzettend trots op de ‘wonderbaan’ van de Winterswijkse IJsvereniging die het nationale nieuws bleef halen.

Winterswijk is en blijft een fijne gemeente om in te wonen, te werken, te leven en te recreëren. In uw belang blijft de gemeente Winterswijk zich inzetten voor behoud van onze mooie sport- en cultuurvoorzieningen en heel belangrijk: ons mooie Streekziekenhuis SKB.

Ondertussen staat de wereld om ons heen in brand. De oorlog in Oekraïne lijkt soms bijna van de televisie verdrongen door het heftige conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Beide conflicten maken me moedeloos en vervullen me met afschuw. Je zult daar maar leven, je zult daar nu maar opgroeien. Je zult daar maar kind zijn… Elke keer als ik daarover nadenk, ben ik nog dankbaarder dat ik op dit moment in Winterswijk mag zijn. En ben ik er trots op dat we, waar andere gemeenten wegduiken, in Winterswijk al jarenlang op een hele mooie manier vluchtelingen opvangen.

Maar dat is niet het enige waar we zorgen over hebben. Stikstof, toeslagenaffaire, woningbouwcrisis, vluchtelingen, energietransitie en de pandemie blijven zaken waar we ons druk over maken. Die onderwerpen verdelen ons soms, in onze families, in vriendengroepen of met collega’s. Op verjaardagvisites of feestjes lopen discussies soms hoog op. En dat begrijp ik. We leven in een op onderdelen onzekere tijd en iedereen gaat hier op een andere manier mee om. Daarnaast hebben we te maken met oplopende prijzen en hoge inflatie. Van bijkomen van de coronacrisis is nauwelijks sprake. De angst en onzekerheid leiden soms tot kortere lontjes. Het is belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven.

We legden dit jaar de eerste Stolpersteine, kleine monumenten voor de Winterswijkers die in de holocaust enkel omdat ze Joods waren zijn vervolgd en vermoord. Zij laten ons zien hoe belangrijk het is om stil te blijven staan bij onze vrijheid en de rechtsstaat. Door individuen als groepen weg te zetten, kunnen er verschrikkelijke dingen gebeuren. We mogen met elkaar van mening verschillen maar moeten elkaar toch blijven respecteren. Verbinding maken gaat over elkaar leren kennen en waarderen, om overeenkomsten te ontdekken en verschillen te respecteren. Juist in Winterswijk moet dat lukken!

Ik kijk uit naar een fris nieuw jaar waarin we werken aan ons mooie Winterswijk. Ik doe dat graag samen met u. Daarom staat op zaterdag 6 januari het college van burgemeester en wethouders van 10:30 uur tot 13:00 uur op het terras van De Lamme bij Hillen om met u een kopje koffie te drinken. We kijken ernaar uit om u te ontmoeten.

Ik wens u en iedereen die u liefhebt een mooi, gelukkig en gezond 2024.

Laten we er samen een prachtig nieuw jaar van maken, u vindt mij aan uw zijde.

Uw burgemeester,

Joris Bengevoord

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant