Meer geveltuintjes in Winterswijk. Foto: PR
Meer geveltuintjes in Winterswijk. Foto: PR

Leg een geveltuintje aan voor meer biodiversiteit

Natuur

WINTERSWIJK - Wie zijn/haar straat groener wil maken, kan dit voorjaar een geveltuintje aanleggen. De basis van het tuintje wordt gratis aangelegd door de gemeente in samenwerking met de ROVA. Groen is belangrijk voor Winterswijk, om van te genieten maar ook vanwege het veranderende klimaat. Groen vangt regenwater op, houdt water vast, zorgt voor koelte tijdens hete dagen en zorgt voor biodiversiteit voor dieren, vogels en insecten.

De afgelopen jaren zijn er al veel geveltuintjes aangelegd in Winterswijk. Wie een geveltuintje wil, kan dat ook samen met ander buren aanvragen. Zo wordt de hele straat een stukje groener.

Eerst wordt bekeken door de gemeente of een geveltuintje op de betreffende plek kan worden aangelegd. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een stoep nog goed toegankelijk blijft voor rolstoelgebruikers. Een geveltuintje wordt maximaal 30 cm diep. Als de plek geschikt is, dan verwijdert de gemeente in samenwerking met de ROVA de tegels en zorgt voor goede grond voor de planten. Het enige wat bewoners zelf dan nog hoeven te doen, is zorgen voor de beplanting en natuurlijk het onderhouden van het tuintje. Denk er bij de keuze van de planten aan dat er mensen langs lopen, dus zorg ervoor dat ze bijvoorbeeld niet te ver over de stoep hangen. En langs een zonnige gevel is beplanting die goed tegen hitte en droogte kan aan te bevelen.

Aanmelden voor een geveltuintje kan bij Centrum Duurzaam Winterswijk. Geef voor 20 maart de contactgegevens door aan Centrum Duurzaam Winterswijk. Dit kan via duurzaam@winterswijk.nl, 0543-543100 of kom langs in het raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant