Inshallah a Boy draait in Filmhuis. Foto: PR
Inshallah a Boy draait in Filmhuis. Foto: PR

Inshallah a Boy draait in Filmhuis

Cultuur

WINTERSWIJK - De film Inshallah a Boy draait op dinsdag 9 april om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk in Skopein aan de Meddosestraat. 

‘Wat als ik een jongen had? Zou je dit dan ook gedaan hebben?’ Het is duidelijk waar het in dit gesprek tussen de weduwe Nawal, moeder van een dochtertje, en haar zwager over gaat: wat moet er met het appartement gebeuren waar ze in wonen? Nawal is een jonge vrouw in Jordanië. Dat haar man plots is overleden is al erg, maar dat ze er al snel achter komt dat ze als vrouw alleen eigenlijk niks in te brengen heeft, vindt ze onverteerbaar. Er moet iets gebeuren. Maar wat?

De Libanese filmregisseur Amjad al Rasheed klaagt in zijn debuutfilm de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen aan. Dat klinkt als een pamflet voor vrouwenrechten, maar Inshallah a boy is gelukkig veel meer dan dat. De film was ook geselecteerd voor het filmfestival in Cannes.

Nawal merkt dat ze na het plotselinge verlies van haar echtgenoot (van wie ze nog graag een kind had gehad) eerst met empathie wordt omringd. Maar vooral haar zwager knaagt al snel aan haar positie. Ze ondervindt dat vrouwen in haar land een mindere, tweederangs positie hebben. Volgens de geldende wetten heeft de familie van de overledene recht op een deel van de erfenis als de man zonder zoon overlijdt. Om haar huis, haar dochtertje (want ook haar dreigt ze als weduwe kwijt te raken) en haar eigen leven te behouden moet ze een list verzinnen. Die is broodnodig om de gerechtelijke procedure uit te stellen en haar leven weer op het juiste spoor te krijgen. Geen angst: Inshallah a boy wordt daardoor geen juridische exercitie, maar een warm, diepmenselijk verhaal over een vrouw die simpelweg voor haar rechten op komt. 

Reserveren kan via skopein.nl of tel. 0543-521515. ook mensen die geen donateur zijn kunnen reserveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant