Ineke van Empel in de theaterzaal, die is aangepast aan de coronamaatregelen. Foto: Lineke Voltman
Ineke van Empel in de theaterzaal, die is aangepast aan de coronamaatregelen. Foto: Lineke Voltman

‘Een avondje uit is weer mogelijk in theater De Storm’

Algemeen

WINTERSWIJK - Directeur Ineke van Empel is blij dat theater De Storm weer open is. “We zijn al begonnen met enkele bijeenkomsten in juni en juli en in september starten we met de professionele voorstellingen.

Door Lineke Voltman

Van Empel: “Het was 12 maart om drie uur ’s middags toen we hoorden dat we per direct de deuren moesten sluiten. De voorstelling van die avond was al opgebouwd. Zo’n 500 bezoekers moesten we toen berichten dat de voorstelling niet door ging. Gelukkig hebben we wel iedereen kunnen bereiken,” zegt Van Empel tijdens een gesprek in het theater, waar op dat moment de kinderen van groep acht van basisschool ’t Waliën de generale repetitie houden van de afscheidsmusical.

Drie planboeken tegelijk
Op 13 maart werd begonnen met het omboeken van de voorstellingen. “We hebben contact opgenomen met de branchevereniging en impresariaten. Omdat we toen nog niet wisten hoe lang de maatregelen zouden duren hebben we eerst alles verplaatst naar mei/juni maar al snel werd duidelijk dat dat ook niet haalbaar was en toen naar september. Er zijn voorstellingen die we zelfs twee of drie keer verplaatst hebben. Uiteindelijk hebben we van de negentien professionele voorstellingen er achttien kunnen doorschuiven naar volgend seizoen met als gevolg dat we daar weer ruimte moesten maken en sommige verplaatst hebben naar seizoen 2021/22. Op een gegeven moment was ik met drie planboeken tegelijk bezig. Ook de amateurvoorstellingen zijn voor zover mogelijk doorgeschoven, zoals het Steengroevetheater, of geannuleerd.”

Naast het vele werk van het opnieuw programmeren is er tijdens de maanden dat het theater gesloten was door de technici veel achterstallig onderhoud verricht en moest het theater coronaproof gemaakt worden.De stoelbezetting vereist een grondige planning. Van Empel: “Per 1 juni mochten we maximaal 30 mensen binnen hebben op anderhalve meter afstand en per 1 juli werd het aantal verhoogd naar 100. In de grote zaal hebben we 600 stoelen en we kunnen er nu 150 van gebruiken, als we de 1,5 meter regel in acht nemen. Mocht er in september of oktober opgeschaald kunnen worden naar meer bezoekers dan kunnen we dat snel realiseren, we hebben elastiek om de stoelen die niet gebruikt mogen worden met een kaartje ‘sorry, deze stoel is tijdelijk niet beschikbaar’. Daarbij mogen gezinnen wel weer bij elkaar zitten dus we moeten de komende tijd heel goed plannen om iedereen op een juiste plek in de zaal te krijgen.”

Protocol
Er is een vaste looproute door het theater gemaakt, enkele toiletten zijn afgesloten en overal staan desinfecteringsmiddelen. “Wat betreft de horeca hebben we nu twee locaties, de feestzaal en de foyer, met elk ruim 100 plaatsen omdat iedereen moet kunnen zitten. Je merkt wel dat we veel hebben moeten aanpassen. Het protocol bestaat uit niet minder dan 21 pagina’s…”

In juni is het theater weer van start gegaan met enkele vergaderingen en presentaties. “Deze maand hebben we drie voorstellingen, onder andere van school ’t Waliën met de afscheidsmusical van groep acht. Daarnaast is het openluchttheater uitgeweken naar onze zaal met een kleutervoorstelling en we hebben een leerlingenconcert gehad. Op die manier konden we ook meteen uittesten hoe het werkt met de nieuwe maatregelen.” De eerste professionele voorstelling is op 11 september, dan treden Jop Wijlacker en Dennis Kolen op met een voorstelling over Lennon en McCartney. Het toeval wil dat zij ook de laatste voorstelling hebben gespeeld op 11 maart, deze ging over Simon en Garfunkel, dat was een groot succes met bijna 500 bezoekers.

Nieuwe theaterprogramma bekend
Afgelopen weekend maakte Theater De Storm veruit de meeste voorstellingen voor het nieuwe theaterjaar bekend. “Het programma is te zien op onze website www.theaterdestorm.nl. Trouwe bezoekers die misschien niet zo handig zijn met de computer, hebben wij een kaart gestuurd waarin wij hen uitnodigen voor een speciale avond in ons theater waarin wij onze speellijst mondeling met hen doorspreken.” Dit jaar brengt De Storm geen seizoensbrochure uit. “In plaats daarvan verschijnt na de vakantie, begin september, een theaterkrant die wij in een ruime regio huis-aan-huis verspreiden.”


www.theaterdestorm.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant