Foto; Mirjam Schwarz
Foto; Mirjam Schwarz

Vuur en verstilling in uniek optreden Shura Lipovsky

Algemeen

Vuur en verstilling in uniek optreden Shura Lipovsky

WINTERSWIJK - Op zondag 26 januari vond in de synagoge een bijzonder concert plaats door de 'Grande Dame' van het Jiddische lied. Shura Lipovsky staat wereldwijd bekend als een vooraanstaand vertolker van het Jiddische lied en als pleitbezorger voor de revival van de Jiddische taal.

Het concert vond plaats voorafgaand aan de onthullingsceremonie van het tijdelijke kuntwerk 'Levenslicht', op het Kuipers Rietbergplein waar Shura Lipovsky door de Gemeente Winterswijk was gevraagd voor een muzikale bijdrage. In de duisternis klonk haar gloedvolle stem in een eenzaam, krachtig en indringend eerbetoon aan de vermoorde Joden, Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog. 's Middags luisterde het publiek naar Shura als verhalenvertelster en zangeres, begeleid door haar eminente musici, celliste Maaike Roelofs en pianist Paul Prenen. De liederen waren deels door Shura Lipovsky zelf geschreven. In 2017 ontving zij daarvoor de ACDY prijs in New York. De liederen werden toegelicht met beroemde Chassidische vertellingen waarin de zoektocht van de mens met zijn vragen naar zingeving en compassie anno 2020 centraal staat.
Deze verhalen worden gekenmerkt door de combinatie van humor en wijsheid hetgeen ook gisteren vaak een glimlach aan het publiek ontlokte. Shura Lipovsky zet hiermee een dichterlijke muzikale traditie voort van een eertijds bloeiende Joodse cultuur. Deze bijzondere zangeres komt in het najaar weer naar Winterswijk in de concertserie in het Doopsgezind kerkje. De kaarten voor het concert in de synagoge waren uitverkocht, en helaas waren er voor de late beslissers geen kaarten meer.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant