The Little Comrade in Filmhuis

The Little Comrade in Filmhuis. Foto: PR
The Little Comrade in Filmhuis. Foto: PR (Foto: )

WINTERSWIJK - De film The Little Comrade draait op 29 oktober om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk, in Skopein aan de Meddosestraat.

Het is 1950 en Estland gaat gebukt onder de terreur van het Stalinisme. Hoe onschuldig ook, elke vorm van Ests nationalisme wordt genadeloos de kop ingedrukt. Als de moeder van de zesjarige Leelo die onderwijzeres is haar schoolkinderen onschuldige Estse liedjes leert en ze ook nog eens de Estse nationale vlag in huis blijkt te hebben wordt ze zonder pardon afgevoerd. Vlak voordat ze in de politieauoto stapt zegt ze tegen Leelo: "Als je lief bent, ben ik snel weer terug." Maar dat gaat in de Sovjet Unie niet zonder slag of stoot: gevangenis, schijnproces, Siberisch heropvoedingskamp, daar gaan jaren overheen, áls je al terugkomt.
Ondertussen probeert kleine Leelo natuurlijk om heel erg lief te zijn en zich als voorbeelddochter te gedragen. Maar ondanks al haar aandoenlijke pogingen werkt ze zich nogal eens in de nesten. En zo groeit bij haar gaandeweg de angst dat het háár schuld is dat moeder nog steeds niet terug is.
Danig onder de indruk van de wapperende Sovjet-banieren en de mooie om de nek geknoopte rode zakdoek van de Jonge Pionieren wil Leelo ook dolgraag een Pionier worden. In haar kinderlijke onwetendheid beseft ze natuurlijk niet dat dat met een 'criminele' moeder nooit voor haar is weggelegd. Ook begrijpt ze niet waarom haar vaders sportmedailles (Estse sportmedailles) moeten worden weggegooid en waarom komen die enge mannen in het zwart toch telkens weer op bezoek?
Het is ronduit schitterend om te zien hoe de filmmaker omgaat met de verwarring van de kleine meid. "Papa, wat is een kameraad?" "Dat is een respectabel persoon", antwoordt hij, "zoals Meneer en Mevrouw vroeger".
Ondanks het serieuze thema zit er in The Little Comrade op de juiste momenten ook de nodige humor. Al met al levert dit een indrukwekkende, ontroerende film op. Zal Leelo haar moeder ooit terugzien? Het antwoord op die vraag komt op 29 oktober.
Reserveren kan via www.Skopein.nl of 0543-521515. Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de voorstelling te worden afgehaald.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden