Meteen veel belangstelling voor de inloopbijeenkomst in het Grachthuys. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Meteen veel belangstelling voor de inloopbijeenkomst in het Grachthuys. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Inloopbijeenkomst levert 'bak vol ideeën' op

Algemeen

Veel gesprekken over mogelijke projecten

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Op woensdag 3 april was er in het Grachthuys in Bredevoort een inloopbijeenkomst over plattelandsontwikkeling en leefbaarheid. Belangstellenden konden zich laten informeren over de mogelijkheden voor subsidie voor ideeën op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en landschap en leefbaarheid. Vertegenwoordigers van de gemeenten en diverse organisaties stonden klaar om met de belangstellenden over hun ideeën te praten en om ze bij de uitwerking te ondersteunen. Vanaf 15.00 uur was het meteen druk en dat bleef zo tot aan het einde van de bijeenkomst om 21.00 uur. Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten was enthousiast over de inloopbijeenkomst. "Er zijn meer dan honderd mensen geweest. Het heeft een bak vol ideeën opgeleverd."

Samen ideeën sterker maken
De bijeenkomst was vooral bedoeld om informatie op te halen en te geven. Het was niet de verwachting dat er al veel concrete projecten zouden worden ingediend. Bij de start van de middag legde Linda Commandeur uit dat het vooral de bedoeiling was om in gesprek te komen over ideeën. "Ideeën wil je graag delen. Vaak is er nog geen uitgewerkt plan, maar alleen maar een idee over iets met landschap, landbouw en voedsel. Het is dan fijn om in gesprek te gaan. Hoe vaker je er over vertelt, hoe scherper het idee wordt. Daardoor kan ik steeds beter zeggen waarmee ik bezig ben en wat ik wil. Laten we samen onze ideeën sterker maken." Om dit mogelijk te maken waren er vertegenwoordigers aanwezig van de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Winterswijk, de provincie Gelderland, LEADER Achterhoek, de organisatie die Europees geld ter beschikking heeft voor ideeën die de leefbaarheid van het platteland inclusief de kernen verbeteren, en vele andere organisaties.

Nog een bijeenkomst
De inloopbijeenkomst is gehouden op initiatief van de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk, die elk jaar projecten voor het jaarprogramma verzamelt,maar ook helpt bij het opzetten van grotere projecten, waarvoor diverse subsidiebronnen nodig zijn. WCL Winterswijk organiseerde al eerder inloopbijeenkomsten, die tot een aantal grotere projecten hebben geleid. Daardoor konden bijvoorbeeld de verenigingsgebouwen in 't Woold, Meddo, Kotten en Ratum opgeknapt worden. De tweede inloopbijeenkomst, die vier jaar geleden plaats vond, werd al samen met de gemeente Aalten en de Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP), de organisatie die net als WCL elk jaar geld van de gemeente krijgt om projecten te verzamelen en uit te voeren. Zowel in SAAP als WCL zijn allerlei belangenorganisaties op het gebied van natuur, landbouw, toerisme en leefbaarheid vertegenwoordigd. Toen WCL met het idee kwam om weer een inloopbijeenkomst te organiseren reageerden de andere gemeenten en organisaties meteen enthousiast.

Capaciteit en geld beschikbaar
Wethouder Ted Kok noemde de inloopbijeenkomst belangrijk. "Samenwerking begint met het elkaar opzoeken." Bij het uitwerken van ideeën kunnen elkaars krachten en financiën benut worden. "Het is goed wanneer drie gemeenten een zaaltje hiervoor regelen. Ik hoop oprecht dat het veel nieuwe en inspirende ideeën oplevert. Er is capaciteit en geld om het gebied nog mooier te maken." Als voorbeelden van geslaagde projecten uit het verleden noemde Kok het akkerrandenproject, dorpen in het groen, waarmee bomen en struiken in de buurtschappen zijn aangeplant, de bijenstal bij de Ahof en het opknappen van de tuin bij Sint Bernardus in Bredevoort. Ook Inge Klein Gunnewiek, wethouder van de gemeente Winterswijk, hoopte op veel nieuwe projecten. Ze wees erop dat in de drie gemeenten ook het Nationaal Landschap Winterswijk ligt en dat dit als een keurmerk mag worden beschouwd. "Om ons buitengebied mooi en leefbaar te houden, hebben we projecten nodig en moeten we aan de slag."

Pumptrackbaan en discotheek
Na afloop van de inloopbijeenkomst is wethouder Ted Kok nog enthousiaster geworden. "Het was een leuke middag en avond. Ik ben aan het eind bij alle deelnemende organisaties langs gegaan en die waren ook tevreden. Ze zeiden dat ze veel leuke nieuwe plannen hebben gehoord." Concrete projecten waren er nog niet veel, maar daar zal nu aan gewerkt worden. Er zijn ook al de nodige vervolgafspraken gemaakt. De aangedragen ideeën zijn zeer uiteenlopend van aard. Wethouder Kok noemt als voorbeelden het opzetten van een theetuin, het rolstoeltoegankelijk maken van evenementen en het opzetten van een pumptrackbaan, een verharde crossbaan waarop je vaart maakt met pompende bewegingen, in Aalten. "Er waren ook jongeren uit Winterswijk. Die hebben twee keer een succesvolle muziekavond georganiseerd en willen nu beginnen met een discotheek."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant