De reggaeband Culture. Foto: PR
De reggaeband Culture. Foto: PR

Legendarische Jamaicaanse Reggaeband naar Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Eén van de meest oorspronkelijke reggaebands uit Jamaica is Culture. Momenteel reist deze formatie de hele wereld rond met de Two Sevens Clash-tour. Dat uitgerekend Winterswijk de Europese première krijgt is niet helemaal toevallig.Begin jaren 80 is de voorzitter van stichting Living Room Concert (LRC) Raymond Ubbink in gesprek met Rasta Nico L.Brown. Het gaat over van alles, maar vanzelfsprekend vooral over reggae. Op de vraag naar een luistertip valt de naam Culture. Sindsdien is deze band een onuitputtelijke inspiratiebron voor Ubbink.

Vader en zoon
De oprichter en leadzanger van de band is Joseph Hill. Hij is tevens schrijver van de meeste liedjes. Traditionele reggaeonderwerpen worden met militante toon onderstreept. Zijn penetrante stemgeluid is uit duizenden te herkennen. Hoor je Joseph Hill, dan hoor je Culture en andersom.
Een enorme klap voor de reggae was dan ook, toen Joseph in 2006 plotseling overleed. Dit was tijdens een Europese tour. Een reggaelegende ging van ons heen, maar per direct nam zijn zoon het initiatief om het stokje over te nemen. Tot grote verbazing van promotors, fans en critici stapte Kenyatta het podium op. Negentien shows in totaal, tot de complete tour gespeeld was. Een grotere eer kon een zoon zijn vader niet bewijzen. Daarentegen had Joseph zijn zoon ook geen grotere erfenis kunnen geven, als wat hij Kenyatta heeft gegeven: de stem, de timing, het timbre en de vibes.

Two Sevens Clash
In 2017 is het precies veertig jaar geleden dat het album ‘Two Sevens Clash’ werd uitgebracht. Het is de definitieve doorbraak van Culture. Vele albums zouden volgen en hun naam onuitwisbaar maken.
De aankondiging, dat deze jubileumtour ook Europa aan zou doen, was voor Raymond de reden om de stoute schoenen aan te trekken. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het feit dat ze de première te pakken hebben. “Het is niet te geloven, dat je na al die jaren de gastheer mag zijn van je grote voorbeeld”, aldus de trotse voorzitter van de Stichting LRC. Naast het jubilerende album, zal Culture ook haar andere hits ten gehore brengen.

Het concert vindt op woensdag 11 oktober plaats in Partycentrum Nijenhuis te Winterswijk. De zaal is open om 20:15 uur.


Kaarten zijn voor 17,50 euro te koop bij Jasper Muziek Winterswijk, via www.eventgoose.com en via het mailadres van Raymond Ubbink: r-ubbink@hotmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant