Het Winterswijkse team is rond half 9 in Winterswijk. Foto: PR

Het Winterswijkse team is rond half 9 in Winterswijk. Foto: PR

Roparunners lopen dwars door Winterswijk

Sport

WINTERSWIJK - Eerste pinksterdag rond half 9 komt het Winterswijkse Roparunteam 237: 100% Running Winterswijk door Winterswijk. Het team neemt voor de achtste keer deel aan de non-stop estafetteloop van zo’n 550 kilometer. Het team brengt hiermee geld bijeen om het leven van mensen met kanker waar mogelijk te veraangenamen. ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’, is het motto van de Roparun. 

Door de redactie

De route loopt vanaf Vreden, naar Archeus. Daar is een feestelijke doorkomst voor alle deelnemende teams op de Nederlandse route (de eerste teams worden rond 6 uur in Winterswijk verwacht). Op sportpark Hunenbulten worden de deelnemers onthaald door één van de collegeleden. Ook is er een bivakplek ingericht in de oplegger van DFDS voor het team uit Winterswijk. “Mensen die dat willen kunnen onze bivakplek bekijken”, laat bestuurslid en loper Theo Schreurs weten. “Belangstellenden kunnen dan zien welke organisatie er achter deze non-stop loop zit en wat er bij komt kijken.”
Vanaf Archeus gaat het complete Winterswijkse team door de Bataafse molen, links over het zangfietspad en via de Kloetenseweg richting centrum. Via de Torenstraat naar het raadhuis. Via de Wilhelminastraat, Morgenzonweg gaat de tocht richting SKB. “Wij lopen langs Hospice De Lelie en dan naar Inloophuis Oriolus, waar de vrijwilligers van Oriolus voor een feestelijk onthaal van de teams gaan zorgen. Beide instanties ontvangen af en toe een bijdrage van de Roparun voor het geweldige werk wat zij doen voor mensen met kanker. Zo’n bijdrage van de Roparun krijgen zij alleen als de aanvraag voor palliatieve zorg is”, aldus Theo.

Tegenover het ziekenhuis is de ververspost en steunpunt voor de deelnemers, die er dan al een flinke afstand op hebben zitten. De lopers en fietsers zijn namelijk al op zaterdagmiddag gestart vanaf vliegbasis Twenthe.

Route
Nadat de deelnemers wat hebben gegeten en gedronken gaat het verder richting Groenlo, Borculo, Lochem, Laren, Bathmen, Deventer, Wilp, Zutphen, Vorden, Hengelo, Doetinchem, Didam, Zevenaar, Duiven, Arnhem, Huissen, Bemmel, Nijmegen, Oss, Den Bosch, Zaltbommel, Gorinchem, Hardinxveld, Dordrecht, Barendrecht en door naar de finish in Rotterdam.

Blokken van 5 uur
De estafette wordt afgelegd in blokken van ongeveer 5 uur. Het A-team start met vier lopers en drie fietsers, begeleid door een fysiotherapeut en een busje. De lopers leggen in estafette zo’n 50-60 kilometer af in het blok van 5 uur. Daarna wordt het A-team afgelost door het B-team dat eveneens vijf uur loopt met vier lopers, drie fietsers, eveneens begeleid door een fysiotherapeut en een bus. De lopers van het A-team gaan vervolgens met hun busje naar de volgende bivaklocatie om te eten en te rusten. Na vijf uur bereikt team B de bivak locatie en gaat team A weer verder. Zo wordt de route afgelegd en finishen de deelnemers maandag op de Coolsingel in Rotterdam.

Het team is gesponsord door bedrijven, maar ook door vrienden, collega’s en bekenden. Het Winterswijkse heeft een streefbedrag van 25.000 euro. “Iedereen kent wel iemand met kanker. Overal om je heen hoor je over mensen die getroffen zijn door deze vreselijke ziekte. Kanker heb je niet alleen. Het gezin, de collega’s, de hele omgeving wordt geraakt, wanneer iemand de diagnose kanker krijgt. Zekerheden verdwijnen en het leven bestaat dan nog uit onzekerheden en angst. Om mensen met kanker en hun omgeving hierbij te helpen is het nodig dat we een mooi bedrag bijeenbrengen. Daarvoor loop ik graag ‘de benen uit mijn lijf’. Ik ben blij dat ik mee kán lopen”, aldus een van de lopers.

 Meer informatie over het team en de Roparun is te vinden op Facebook: 100% running winterswijk

 Wie ook een donatie wil doen kan de QR code scannen.

Route door Winterswijk. Foto: PR
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant