Het vliegtuigje waarmee Joop Levy speelde toen hij zat ondergedoken. Foto: PR
Het vliegtuigje waarmee Joop Levy speelde toen hij zat ondergedoken. Foto: PR

Onderduiken in de Grensstreek

Algemeen

Vierenveertig bijzondere verhalen

AALTEN - Onderduikersdorp Aalten neemt landelijk gezien een bijzondere positie in. Bijna elke boerderij had één, vaak meer onderduikers. Eén op de vijf mensen was er onderduiker. Daarbij lag Aalten pal aan de grens met Duitsland. Daarover gaat de bijzondere expositie Onderduiken in de Grensstreek in de Aaltense Musea, nog te zien tot en met zondag 28 augustus.

In 44 verhalen wordt de onderduik WO2 in de grensstreek van de Achterhoek en Munsterland belicht. Dat gebeurt vanuit verschillende perspectieven zoals de Joodse onderduik, de piloten uit andere landen, de verzetsmensen, de arbeidsweigeraars maar ook het verzet over de grens en de deserteurs uit Duitsland. Het leven tijdens de onderduik en hoe het de mensen daarna verging, wordt met originele documenten, dagboekjes, foto's en voorwerpen weergegeven en soms aangevuld met een verslag van tijdgenoten.

Er is informatie over de lokale en landelijke organisaties achter de onderduik, de dokter en de dominee, de invloed van overheden in Aalten, Dinxperlo, Varsseveld, Lichtenvoorde en Winterswijk. Belangrijk zijn de verzetsmensen Tante Riek (Heleen Kuipers-Rietberg), Frits de Zwerver (Fredrik Slomp) en Ome Jan (Jan Wikkerink). Zij sloegen de handen ineen voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Tijdens de oorlog kende iedereen Ome Jan vanwege zijn rol in het verzet. Na de oorlog kwam Koningin Wilhelmina bij zijn familie op bezoek in Aalten en ontving hij vele onderscheidingen. Deze zijn voor deze gelegenheid ook te zien

Aaltense Musea is te vinden aan de Markt 12-14-16 in Aalten. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.


www.aaltensemusea.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant