Arjan Kocken (links), De Tuunte-horecamedewerkster Patrice van Zuidam en Niels Blikman tonen posters die worden gebruikt om Darts d´Huzes te promoten. Foto: Bart Kraan
Arjan Kocken (links), De Tuunte-horecamedewerkster Patrice van Zuidam en Niels Blikman tonen posters die worden gebruikt om Darts d´Huzes te promoten. Foto: Bart Kraan

Darts d'HuZes bij sportcentrum De Tuunte

Ten bate van KWF Kankerbestrijding

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Sportcentrum De Tuunte is zaterdag 9 april voor het eerst het toneel van een groot darttoernooi: Darts d'HuZes, waarvan de opbrengst uit het inschrijfgeld geheel naar KWF Kankerbestrijding gaat. Ook het grootste deel van de horeca-inkomsten zijn voor dat goede doel bestemd.

De organisatie van het evenement is in handen van Niels Blikman en Arjan Kocken, die in het dartteam van het Winterswijkse sportcentrum spelen. Maar het idee om een darttoernooi ten bate van KWF Kankerbestrijding te houden, komt van René Grevers, een van de eigenaren van De Tuunte. Hij doet met 31 anderen op donderdag 2 juni mee aan Alpe d'HuZes, waarbij mensen de beroemde Franse berg Alpe d´Huez fietsend, hardlopend of wandelend beklimmen om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

Darten, fitness en spinning voor KWF

"René en die 31 anderen doen mee aan Alpe d'HuZes onder het motto 'Collegiaal tegen kanker'. We kwamen daarover aan de praat, toen vroeg René zich af of het leuk zou zijn om als extraatje een darttoernooi te houden", aldus Arjan.
Dat is overigens niet het enige extraatje. Arjan: "Er worden ook een fitness-avond en een spinning-marathon gehouden."

Niels en Arjan beperken zich niet tot een alledaags toernooi. "We dachten eerst iets kleins, maar vanwege het goede doel hebben we uiteindelijk gekozen voor iets groters'', aldus Kocken. Hij en Niels houden in feite drie toernooien: herensingle, damessingle en beginners/familie.

Ook voor beginners
De heren- en damestoernooien zijn bedoeld voor competitiespelers en mensen die regelmatig darten. "Mensen die echt willen winnen", zo geeft Arjan aan. Ook de deelnemers aan het toernooi voor families en beginners spelen voor zichzelf en dus niet in een team. Voor dat toernooi wordt de opzet aangepast.
Hoe, dat is nog een verrassing, zo geeft Arjan aan. Niels: "Dat hangt af van het aantal inschrijvingen. We hopen op deelname van onder andere werknemers van bedrijven en leden van voetbalteams, die het leuk vinden om een pijltje te gooien en gezellig samen iets te eten en te drinken."

Hoop op veel deelnemers
De organisatoren hopen op tenminste 150 deelnemers. "We hopen vanwege het goede doel op een gigantische opkomst. Ook toeschouwers zijn welkom om voor gezelligheid te zorgen", aldus Niels. Tot dusver hebben al vijftig darters hun komst toegezegd.

Voor het toernooi van zaterdag 9 april worden de tennisvelden van De Tuunte omgetoverd tot een dartszaal met in totaal 24 banen. "De Tuunte heeft zelf twee banen", aldus Arjan "Daarnaast lenen we er zestien van de Darts Competitie Achterhoek (waarvan Arjan Kocken secretaris is, BK) en stelt voetbalvereniging Vosseveld er acht voor het goede doel ter beschikking. Als we meer banen nodig hebben, huren we die. Voor het daarvoor benodigde geld kunnen we bedrijven benaderen."

Prijzengeld
Voor de darters is er totaal 850 euro aan prijzengeld beschikbaar. Dat bedrag komt geheel voor rekening van sponsoren. Ook de site van Darts d´Huzes (www.dartsdhuzes.nl) is gesponsord, hetgeen ook geldt voor de snackwagen die voor De Tuunte komt te staan. "We willen niet binnen snacks laten bereiden vanwege de lucht", aldus Arjan. "De deelnemers en toeschouwers kunnen dus buiten iets kopen, maar ze mogen dat wel binnen opeten."

Sponsoren
Omdat sponsoren het prijzengeld en de snackwagen ter beschikking stellen, gaan alle opbrengsten uit het inschrijfgeld naar Alpe d´Huzes. Tevens is het grootste deel van de inkomsten van de verkoop van eten en drinken bestemd voor het goede doel. "En er komt bij de deur van De Tuunte een donatiebox te staan waarin toeschouwers een vrijwillige bijdrage kunnen gooien", aldus Niels.

Inschrijven
Deelnemers kunnen zich inschrijven op www.dartsdhuzes.nl of tot 15.30 uur op de wedstrijddag. Deelname kost € 7,50 euro. "De meeste mensen schrijven zich van tevoren in",aldus Arjan. "Een klein aantal doet dat last minute, bijvoorbeeld omdat het weer slecht is en ze liever een potje darten dan naar buiten te gaan."
De leiding van het toernooi is in handen van Patrick Blansjaar, die in het Achterhoekse dartwereldje bekend staat als een uitstekende wedstrijdleider. "De darters vinden het mooi dat hij komt", aldus K\Arjan. Op zaterdag 9 april is sportcentrum De Tuunte, gevestigd aan het Europark 6 in Winterwijk, om 14.30 uur open. De eerste wedstrijden beginnen om 16.00 uur.


www.dartsdhuzes.nl


Meer berichten