Foto:PR
Foto:PR

Zo belangrijk is interactie met dieren voor jong en oud

Partnerbijdrage

Opgroeien met dieren is essentieel om allerlei mechanismen van de natuur en dus het leven te kunnen begrijpen. Van het verzorgen van een eigen cavia tot aan een paarden opleiding, op diverse manieren komen jong en oud in aanraking met het eindeloos leerzame dierenrijk. En die kennis komt elke dag van pas. 

Paarden opleiding
Een paarden opleiding leert alles over het edele dier en na het voltooien van de opleiding kun je allerlei kanten op: hoefsmid worden, of bedrijfsleider paardensport. Cursisten maken kennis met de schoonheid van het dier, zijn gewoontes en vooral zijn spierkracht en uithoudingsvermogen - niet voor niets wordt het vermogen van auto’s in paardenkrachten uitgedrukt.

Dierentuinen
De opvatting dat dierentuinen ‘zielig’ zijn, gaat niet altijd op. Wanneer deze slecht verzorgd worden in te kleine verblijven is het zeker waar. En uiteindelijk horen dieren niet in hokken. Helaas en ironisch genoeg is echter het gedrag van de mensheid debet aan de noodzaak van complete fokprogramma’s om soorten in stand te houden. Dit gebeurt in afgesloten reservaten én dierentuinen, omdat bijvoorbeeld chimpansees en neushoorns op andere plekken in de wereld bedreigd worden door boomkap, ivoorjacht of milieuvervuiling. Hoe dan ook is een park als Wildlands in Emmen uitermate leerzaam voor de opgroeiende jeugd.

Waar komt melk en biefstuk vandaan
In de langlopende stikstofdiscussie, waarin ook jongeren geïnteresseerd zijn, komt het dier opvallend weinig aan bod. Afgezien van de wetgeving en hoe die ingericht dient te worden, zijn deskundigen het eens over het feit dat Nederland een onevenredig aantal landbouwdieren herbergt op veel te kleine ruimte. En niet alleen de oppervlakte leidt tot discussie, ook de manier waarop: koeien met hun uiers aan een melkmachine koppelen, hoe ethisch verantwoord is dat? Laat staan de manier waarop het stukje vlees zijn weg vindt naar de consument. Kinderen van de nieuwe generatie hoef je zelden te vertellen dat het duurzamer kan en moet, degenen die dat nog niet weten krijgen dat inzicht vroeg of laat vanzelf via internet.

De wijsheid van dieren
Een hond of kat is in feite niet veel ‘dommer’ dan zijn baasje. Het verschijnsel Pavlov-reactie is daar een mooi voorbeeld van, maar ook de vele dierenwonderen die je op YouTube terug kunt kijken. Van de olifanten die jaarlijks (op een vast tijdstip!) om hun overleden verzorger rouwen, tot het geheugen van Christian The Lion. En het bizarre gegeven dat veel dieren het hogerop zochten in december 2004, omdat ze de tsunami al aan voelden komen. Wie in dat soort bijzondere dingen duikt, gaat vanzelf anders met dieren om.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Aeresmbo. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant