van links naar rechts:
Hetty Top (NPZ), Inge Jansen (OZA), Marcha Fermina (SKB). Foto: PR Oriolus
van links naar rechts: Hetty Top (NPZ), Inge Jansen (OZA), Marcha Fermina (SKB). Foto: PR Oriolus

Samen sterk binnen oncologie in de Oost Achterhoek

Zorg

WINTERSWIJK - Op zondag 4 februari was het Wereldkankerdag, dit jaar met het thema ‘Verder leven met kanker’. In de week voorafgaanddaan deze dag presenteerde de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) de resultaten van een peiling naar de invloed van kanker op het leven in de loop van de tijd. Met dit onderzoek is er inzicht gekregen in hoe het gaat met mensen die leven met of na kanker.

Uit de peiling blijkt dat 85% van de mensen die langer dan tien jaar geleden de diagnose kanker kreeg, nu nog last heeft van een of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten als gevolg van hun ziekte of behandeling. Reactie vanuit NFK: “Deze peiling bevestigt dat kanker voor mensen grote impact heeft op hun leven, ook als de diagnose al jaren geleden is. Het is voor het eerst dat wij de precieze impact op de langere termijn hebben onderzocht. Het aantal mensen met klachten of problemen vinden wij écht schrikbarend hoog. Daarom is het belangrijk dat mensen de juiste zorg of steun krijgen om de lichamelijke en psychische gevolgen te voorkomen, te verhelpen of ermee leren om te gaan. NFK gelooft er namelijk in dat we door intensieve samenwerking en de inbreng van het patiëntperspectief de zorg en ondersteuning bij (late) gevolgen van kanker beter beschikbaar en vindbaar kunnen maken”.

Een visie welke in de Oost Achterhoek gedeeld en actief toegepast wordt. Een visie die extra benadrukt werd tijdens een geslaagde open dag van Oriolus, IPSO centrum voor leven met en na kanker. Vanwege het 3-jarig bestaan heeft Oriolus een open dag gehouden met medewerking van haar samenwerkingspartners Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek en Netwerk Palliatieve Zorg Achterhoek. Een interactieve dag met presentaties, workshops, muziek en rondleidingen.

Goede zorg is niet alleen medische zorg, maar is breder dan dat, de mens staat centraal. Door samenwerking, korte lijnen en op de hoogte te zijn van elkaars werkwijze, mag en kan de mens er zijn. Ilse Saris heeft tijdens de open dag namens Oriolus een symbolisch cadeau aangeboden aan Marcha Fermina (SKB), Inge Jansen (OZA) en Hetty Top (NPZ). Een ornament, duurzaam vervaardigd uit restanten hout met verschillende kleuren. Oriolus, SKB, NPZ en OZA zijn verschillende organisaties, maar samen zijn ze er voor mensen die de diagnose kanker hebben (gehad) en hun omgeving. Een waarde welke aandacht verdiend en terugkomt op het ornament in een gedicht:

Jij mag er zijn
met al je vragen en onzekerheden
Jij mag er zijn
met alle gevoelens & gedachten over toekomst, heden en verleden
Jij mag er zijn
precies zoals je bent
Jij mag er zijn
maak je vragen en wensen bekend
Dit kan groot, dit kan klein
Want jij mag er zijn!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant