Huurders ontvangen de sleutels van De Woonplaats. Foto: PR
Huurders ontvangen de sleutels van De Woonplaats. Foto: PR

Huurders nemen sleutels in ontvangst

Wonen

WINTERSWIJK - Er zijn afgelopen jaar door De Woonplaats 11 duurzame eengezinswoningen gerealiseerd aan de Vlierstraat in Winterswijk. De gelukkige bewoners ontvingen afgelopen week de sleutels van hun sociale huurwoning. Niet alleen de voordeuren zijn groen, ook de omgeving wordt samen met de bewoners klimaatbestendig ingericht. 

Bij het ontwerp van de woningen was een oude werkplaats aan de Vredenseweg een inspiratiebron voor architect Beltman. Dit zie je terug met een knipoog naar toen bij de groene voordeuren. Het energieconcept van de woningen is juist helemaal van nu, door optimale isolatie, duurzame installaties en zonnepanelen. Dat levert een hoog wooncomfort op en lage energielasten!

Regenton, erfafscheiding én groene tuinen
Ook aan de omgeving is gedacht. Bij oplevering krijgen alle bewoners een regenton van de woningcorporatie cadeau. Ook de erfafscheidingen zijn klimaatbestendig uitgevoerd. Geen houten schutting, maar een groene afscheiding. Daarnaast geeft De Woonplaats binnenkort een workshop met tips aan de bewoners hoe zij hun tuin zo klimaatadapatief kunnen inrichten. Als tuinen groen worden aangelegd, zijn ze beter ingericht op het weer van de toekomst waarin het natter, heter en droger zal zijn. Het groen vangt water op en houdt het vast en maakt de omgeving koel op warme dagen.

Keuzes voor bewoners
Toekomstige bewoners waren vroegtijdig betrokken bij het project. Zo konden ze veel keuzes maken voor hun woning. Niet alleen kleurstelling van keuken, badkamer en toilet maar ook verschillende woonplattegronden. In september 2021 startte de bouw van de 11 woningen op het braakliggende terrein. Aannemer Plegt-Vos begon met de bouw van de duurzame woningen in hun huizenfabriek en deed de montage op locatie.

Bouw Vliertuin. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk