Woord van de Pastor Hans Hinkamp

Woord van de Pastor Hans Hinkamp

Knooppunten

Religie

Daar stonden we dan, met de fiets aan de hand, in het mooie Vechtdal. Prachtige omgeving om te fietsen. Fietsknooppuntenlijstje bij de hand. Kon niet misgaan, toch? Dus wel. We waren de weg kwijt. Had ik ze dan toch niet allemaal op een rijtje, die knooppunten? Maar al snel werd duidelijk: we waren niet de enigen. Wat bleek: in het voorjaar waren diverse knooppunten van een ander nummer voorzien en borden waren nog niet aangepast. Ook de app op mijn mobieltje kwam er niet meer uit. Het resultaat was: chaos!

Dat beeld kwam bij mij boven bij de huidige situatie in ons land. Met alle crises zijn er momenteel heel wat knooppunten. Veel mensen vragen zich af: waar gaat het naar toe? De één lijkt met een verouderde kaart te zwaaien. Een ander gebruikt een app en weer een derde partij houdt vast aan de borden in het grote bos van onvrede en onrust. Iedereen lijkt wel een ander vertrekpunt te hebben, met de tekst ‘U bevindt zich hier’. Dan krijgt het woord Vechtdal toch een andere lading!

Gelukkig lukte het ons destijds om de weg weer terug te vinden, al was het via een omweg. Hoe? Door herkenningspunten te zoeken en vandaar uit verder te kijken. Herkenningspunten zoeken en ontdekken bij anderen: het is het begin van wat we verbinding noemen. Het kan leiden tot nieuwe uitzichten, vergezichten en inzichten. Voor mij, als predikant, zie ik het als een uitdaging houvast of richting proberen aan te reiken op knooppunten (kruispunten) van het leven. Daar kunnen herkenningspunten heel goed een rol bij spelen. Wist je dat dat de eerste christenen ‘mensen van de weg’ genoemd werden? Niet dat kerken altijd precies weten hoe het zit, daar past ons zeker enige bescheidenheid. Maar een goed begin (in de lijn van Jezus) is om niet jezelf als middelpunt te zien maar een ander. Dat vraagt een open blik en openhartigheid. Proberen verbindingen te leggen als mensen in de knoop zitten. Soms een stukje meefietsen, om via een omweg de weg vooruit te vinden. Herkenbaar? Hoe was het ook alweer: ‘Zoek en je zult vinden?’ Het ga je goed!

Ds. Hans Hinkamp. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant