Foto: PR

Bouwlamp kopen? Deze 5 aandachtspunten helpen jou een handje!

  Partnerbijdrage

Ben je regelmatig in of rondom het huis aan het werk? Dan is het handig als je kunt zien wat je doet. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Als je in een donkere ruimte aan het werk moet, is het zicht mogelijk een stuk minder. Om te voorkomen dat je handelingen niet goed verricht, kun je hier een bouwlamp gebruiken. Heb je nog geen bouwlamp? Dan kun je er eentje kopen. Probleem is alleen dat er vandaag de dag allerlei verschillende soorten bouwlampen zijn. Hierdoor weet je mogelijk niet goed welke bouwlamp je moet kopen. Daarom helpen wij jou hier de beste bouwlamp te vinden.

1. Met of zonder snoer

Als je vroeger een bouwlamp wilde gebruiken, moest er stroom in de buurt zijn. Je moest de lamp namelijk aansluiten op een stopcontact. Tegenwoordig zijn er nog steeds bouwlampen met stekker te koop. Toch kiezen steeds meer mensen voor een LED bouwlamp op accu. Doordat deze lamp voorzien is van een accu, ben je niet langer afhankelijk van een stopcontact. Hierdoor kun je de bouwlamp flexibel gebruiken. Koop je een bouwlamp met accu? Zorg er dan wel voor dat de accu voldoende is opgeladen voordat je aan de klus begint. Het is namelijk zonde als de lamp tijdens de klus ineens uitvalt omdat de accu leeg is.  

2. Afmetingen

Wie denkt dat alle bouwlampen even groot zijn, heeft het mis. Als je op het internet zoekt naar zo’n lamp, ontdek je al snel genoeg dat de afmetingen van deze lampen behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Sommige mensen kopen lukraak een lamp, maar dit raden wij jou niet aan. Waarom niet? Omdat niet elke lamp geschikt is voor iedere klus. Ga daarom bij jezelf na of de lamp goed te gebruiken is in de ruimte waarin je aan de slag gaat. Moet je werkzaamheden uitvoeren in de kruipruimte? Dan is het niet handig om een grote, zware lamp met je mee te slepen. In dat geval kun je het beste een kleine, compacte bouwlamp kopen.

3. Lichtopbrengst

Eén van de belangrijkste aandachtspunten waar je bij een bouwlamp kopen op moet letten, is de lichtopbrengst. Heb je geen verstand van verlichting? Dan zegt deze term je ongetwijfeld niet veel. Daarom laten sommige mensen dit aandachtspunt links liggen. Zonde, want de lichtopbrengst bepaalt namelijk in welke mate een bouwlamp geschikt is.
Om te bepalen hoeveel licht een lamp uitstraalt, kijk je naar het aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen, des te groter de lichtopbrengst. Als je regelmatig in een donkere ruimte werkt, is een bouwlamp met een groot aantal lumen aan te raden. Je kunt ook voor een lamp met verschillende standen kiezen. Hierdoor bepaal je zelf hoeveel licht die de lamp afgeeft.

4. Stof- en waterdichtheid

Klus je regelmatig? Dan hoeven we jou vast niet te vertellen dat er tijdens het klussen vaak behoorlijk wat stof vrijkomt. Daarnaast kan een bouwlamp blootgesteld worden aan water. Kijk daarom in welke mate een lamp stof- en waterdicht is. Richt je hiervoor tot de IP-waarde. Het merendeel van de bouwlampen heeft tegenwoordig een IP-waarde van 44, 54 of 64.
- IP 44: beschermt redelijk tegen water en het binnendringen van voorwerpen.
- IP 54: is bestand tegen stof en bovendien spatwaterdicht.
- IP 65: voorwerpen kunnen niet binnendringen en is daarnaast stof- en waterbestendig.


5. Warm of koud licht
Een laatste aandachtspunt bij het kopen van een bouwlamp is het soort licht dat de lamp uitstraalt. Sommige bouwlampen stralen warm licht uit, maar er zijn ook lampen met koud licht. Dit kun je vaak afleiden aan de Kelvin-waarde (K-waarde). Hoe hoger deze waarde, des te kouder het licht. Gebruik jij jouw bouwlamp enkel en alleen voor het klussen? Dan geniet een bouwlamp met koud licht de voorkeur. Waarom? Omdat je alles beter kunt zien en het licht fijner is om in te werken.

Dit artikel wordt u aangeboden door BouwLampKoning. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden