Jan Luesink. Foto: PR
Jan Luesink. Foto: PR

Lezing over de bloemetjes en de bijtjes

Natuur

WINTERSWIJK – Inspiratiesessies hebben als doel de bezoekers mee te nemen in een verhaal dat de spreker zelf ook inspireert. Onder de naam ‘Insp¡re’ biedt Klimop Winterswijk op vrijdagavond 20 mei een lezing aan over het wonder van de voortplanting bij bijen, gegeven door de Achterhoekse imker Jan Luesink.

Door onze verslaggever

Luesink is een man met een groot hart: voor mens, natuur en sinds enkele jaren ook voor bij. Hij was ooit docent, ondernemer in de ICT en ondernemer in de jeugdzorg in Doetinchem. De passie die hij voor de mens en zijn leefomgeving heeft, heeft hij ook voor dieren, ook de allerkleinsten.

De Zumpe
Wie ‘binnendoor’ naar Doetinchem rijdt, komt in het bosrijke gebied rondom Kasteel Slangenburg. Niet ver daar vandaan is in het landschap van weilanden een gebied ontstaan dat Jan Luesink zich eigen heeft gemaakt. Allereerst door er te wonen en daar vlakbij een woonvorm voor jongeren op te zetten. Die zorgonderneming groeide in hoog tempo met de passievolle gezinshuisvader aan het roer. Het gebied, De Zumpe genaamd (vanwege de zompige grond), was een vervlechting van zijn zijn werk en privé, kortom, van zijn leven.

Van grasland naar natuur
In dit gebied heeft Luesink, met vele vrijwilliger, het landschap biodivers gemaakt door onder andere 10.000 struiken en 200 bomen aan te planten. “Ik zag vele soorten vogels en insecten terugkomen.” Luesink kon zijn liefde voor alles wat leeft, jeugd, mensen en natuur, kwijt in waar hij woont.

Imkeren en biodiversiteit
Jan verdiepte zich in de wereld van de bijenvolken en vergaarde kennis. “Ik denk dat ik tachtig procent van de boeken heb gelezen over bijen. Maar wereldwijd weten we nog niet de helft van de wonderen van dit kleine insectje.” Wat hij wel weet, is dat de biodiversiteit van het landschap bijdraagt aan het voortbestaan ervan en dat de bij een belangrijke evolutionaire schakel is voor de mens. “Bij Klimop kan een bijenkast van mij komen te staan, als er mensen zijn die willen gaan imkeren. Die kunnen zich bij mij melden.”

Voortplanting
Op 20 mei komt Luesink naar Klimop in Winterswijk om specifiek over de voortplantingsrituelen van bijen te spreken. “Het gaat met name over de honingbij, hoewel er meer dan 300 soorten in Nederland leven, dat komt ook aan bod.” Omdat voortplanting belangrijk is voor de soort, is het belangrijk om dit te leren, vindt Luesink. “Het is een wonderbaarlijk gebeuren hoe de darren (mannetjesbijen) achter de moer (de nieuwe koningin van een volk) aangaan en hoe zij zoveel mogelijk zaadcellen verzamelt.”

Passie
Jan Luesink komt op 20 mei bij Klimop niet alleen vertellen over bijen en voortplanting, maar ook zijn passie voor al wat leeft en wat aandacht nodig heeft vertellen. En of dit nu jongeren zijn die een slechte start hebben gehad in hun leven of bijen wiens toekomst op het spel staat, daar ziet de bevlogen spreker geen specifiek verschil in.

Klimop is op 20 mei geopend vanaf 19.30 uur, de inspiratiesessie Insp¡re start om 20.00 uur. Entree is gratis, een vrije gift wordt gevraagd voor een doel dat door Jan Luesink wordt uitgekozen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant