Excursie naar Baumberge. Foto: PR KNNV
Excursie naar Baumberge. Foto: PR KNNV

KNNV voorjaarsflora en geologische natuurexcursie Baumberge (D)

Natuur

REGIO - Op zondag 24 maart houdt KNNV/IVN Oost-Achterhoek een voorjaarsflora- en geologische- excursie naar de Baumberge in het Duitse Münsterland. Deelnemers verzamelen op om 10.00 uur bij de parkeerplaats van Theater de Storm aan de Haitsma Mullerweg 11 in Winterswijk. Vandaar rijden deelnemers in 5 kwartier naar Havixbeck. Terug ca 17.00 uur. 

De Baumberge is een prachtig, kleinschalig, glooiend landschap. Bergen is misschien wel een erg groot woord, maar de geologie heeft zeker voor behoorlijke hoogteverschillen gezorgd. In dit schilderachtige gebied gaandeelnemers op zoek naar de rijke flora van de voorjaarsbossen en naar boeiende geologische fenomenen, die hier volop te vinden zijn. Bovenop de kam van de heuvel ligt een landweer, die in gave conditie is. Wat lager op de helling zijn verschillende bronnen te vinden. 

Het gebied is bekend om de zandsteen, die hier al meer dan 1000 jaar wordt gewonnen. Het wordt wel het marmer van het Münsterland genoemd. Op hun tocht komen de wandelaars langs enkele oude groeves, die in schitterende beukenbossen liggen. 

In Havixbeck kan na de excursie een pittoresk museum bezocht worden, gewijd aan deze zandsteen (zie ook Sandsteinmuseum Gennerich 9 Havixbeck D; open 13.00). Aanwezigen kunnen daarna ook genieten van heerlijke Kaffee und Kuchen.
De excursie staat onder leiding van de zeer ervaren en deskundige F. Bos.

Deelname aan deze excurise is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan allèèn per app of sms (niet bellen) naar T.Croese op 06-14063024. 

Excursie naar Baumberge. Foto: PR KNNV

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant