Wethouder Gosse Visser sloopt een deel van de muur van de productiehal met hulp van machinist Herald Suythof. Foto: Lineke Voltman
Wethouder Gosse Visser sloopt een deel van de muur van de productiehal met hulp van machinist Herald Suythof. Foto: Lineke Voltman

Nieuw bedrijventerrein voor Winterswijkse bedrijven op plek van steenfabriek

Maatschappij

Inschrijving Verificatie circulair sloopwerk

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - De sloop van steenfabriek ‘de Vlijt’ aan de Misterweg is begonnen. Woensdag 17 mei nam wethouder Gosse Visser plaats in een shovel en met hulp van machinist Herald Suythof van de firma Dusseldorp werd een deel uit de muur van de grote hal van de steenfabriek gehaald.

Twee jaar geleden is de steenfabriek gesloten en vorig jaar december heeft de gemeente Winterswijk de grond aangekocht om ruimte te creëren voor Winterswijkse bedrijven. Visser: “Winterswijkse bedrijven groeien momenteel erg hard en hebben behoefte aan uitbreiding maar die ruimte is er niet. Voor dit terrein hebben zich al bedrijven gemeld, maar daar kan ik in deze fase nog niet meer over zeggen. We zorgen eerst dat de grond bouwrijp wordt gemaakt, daarna gaan we uitgiftecriteria bedenken op basis waarvan we kunnen selecteren welke bedrijven hier gevestigd kunnen worden en dan zal ook bekend worden welke bedrijven dat zijn, maar dat wordt zeker eind van het jaar. Op zijn vroegst zullen in de loop van 2024 de eerste bedrijven gereed zijn.” 

Project van Achterhoekse bedrijven
De sloop van de steenfabriek is een gezamenlijk project van de firma Dusseldorp uit Lichtenvoorde en Sjoerd Frielink Multidiensten uit Winterswijk. Twee weken geleden zijn ze al begonnen met het verwijderen van de dakplaten van de grote productiehal en met het saneren van asbest.

Productiehal wordt elders weer opgebouwd
Akim Weenink, projectleider van Dusseldorp, vertelt hoe de sloop in zijn werk gaat: “Toen we dit project hebben aangenomen hebben we het werk ingeschreven voor de Verificatieregeling circulair sloopproject van de Stichting Veilig en Milieukundig slopen. Dit betekent dat we van de werkzaamheden die we uitvoeren voor de demontage van de hallen opnamen maken, zodat het niet alleen voor ons wordt vastgelegd, maar ook voor de omgeving en de gemeente te volgen is wat we met de hallen gaan doen. Daarvoor hebben we in samenwerking met de gemeente een timelapse-camera opgehangen. De grote productiehal, waar de voormalige oven in stond, gaan we in zijn geheel demonteren zodat die op een andere plek in de regio weer opgebouwd kan worden. Daarnaast zullen ook veel materialen hergebruikt kunnen worden, zoals dakpannen, vuurvaste stenen uit de voormalige oven e.d. We zijn begonnen met het slopen en demonteren van de voormalige droogkamers en van daaruit werken we verder naar de grote productiehal. Onze planning is dat we in september klaar zijn met de werkzaamheden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk