Wethouder Gosse Visser en Hendrik Jan Mensink kookten in maart voor ongeveer 20 gasten. Foto: Anke Leus

Wethouder Gosse Visser en Hendrik Jan Mensink kookten in maart voor ongeveer 20 gasten. Foto: Anke Leus

Uit eten met de voedseltas

Maatschappij

Mensen met ideeën over het armoede-beleid zeer welkom

Door de redactie

WINTERSWIJK - Voor de een is het dagelijkse kost, voor de ander een ware puzzel: koken met de voedseltas. Armoedevrij Winterswijk 2040 en de werkgroep Taboe Doorbreken hebben er een evenement van gemaakt. “Wethouders en andere beleidsmakers koken met de ingrediënten uit een voedseltas”, legt Anke Leus, voorzitter van stichting ’t Kreil uit. Mensen die iets willen delen over het armoede beleid, of er iets van vinden en mee willen praten, zijn welkom om aan te schuiven voor een feestelijke driegangen maaltijd, compleet met kaarslicht en een drankje. “Dat hoeven zeker niet alleen mensen te zijn die zelf bij de Voedselbank komen”, benadrukt Til Veenendaal van de werkgroep Taboe Doorbreken. “Hoewel zij natuurlijk ook van harte welkom zijn voor een gezellige avond.”

“We willen juist zo veel mogelijk mensen bereiken om over armoede te praten om het taboe rond armoede te doorbreken. Dus voel je welkom om mee te eten”, nodigt Anke uit. Dat kan op 26 april en 17 mei bij ‘t Kreil. Vanaf 17 uur is er een inloop. De koks, meestal een wethouder en een gast, maken de maaltijd klaar. “Voor de gasten is het echt een avondje uit”, laat Til weten. “Zij koken dus niet, maar kunnen met elkaar aan tafel voor een ontmoeting en een gesprek”, voegt Anke toe. Uiteraard is het de bedoeling dat ook de ‘koks’ tijdens en na de maaltijd aanschuiven en ook in gesprek gaan met mensen in armoede en mensen die ideeën hebben over het armoedebeleid.

 Anke stelt de voedseltas samen voor de kookavond. “Ik bekijk wat er wekelijks in zit en stel voor de koks een ‘standaard’ tas samen. Zelf zou ik daar dan ongeveer drie maaltijden van kunnen maken. De koks kunnen er soms met heel erg veel moeite een maaltijd uit samenstellen”, lacht ze. “We hebben zelfs een kok gehad die even bij de supermarkt hier tegenover iets bij wilde halen, maar dat is niet de bedoeling. Mensen die leven van de Voedselbank kunnen ook niet zo maar van alles bijkopen, daarvoor is geen geld. Dus er moet gekookt worden met wat er is. De een is er creatiever in dan de ander.”

“Soms schrikken de beleidsmakers van verhalen die ze horen van de gasten”, weet Til. “Zo’n avond levert soms een mooie wisselwerking op. Beleidsmakers horen wat er speelt. Mensen die hulp kunnen gebruiken kunnen soms zeer waardevolle informatie of tips opdoen. Ik weet dat er mensen zijn die erg geholpen zijn door de kookavonden. Die tips kregen waarmee ze verder konden. Dat pakt soms goed uit. Dat is natuurlijk mooi”, vindt Anke.

Anke en Til zijn al jaren betrokken bij het bestrijden van armoede in Winterwijk. “Het belangrijkste is dat er over gesproken kan worden”, zijn beide dames van mening. Het taboe moet doorbroken worden. Om die reden werd vorig jaar oktober een festival ‘Voor niets gaat de zon op’ gehouden bij ‘t Kreil. “Dat was een succes. Daarom gaan we ook dit jaar weer het festival organiseren”, legt Til uit.
Koken met de voedseltas is gestart in coronatijd. Anke: “Toen konden we niet veel mensen ontvangen, maar nu dat weer mag en kan, willen we er ook meer aandacht voor vragen. Dus schroom niet en geef je op”, nodigen Anke en Til uit. “Het is namelijk ook gewoon een gezellige en sfeervolle avond.”

Wie er bij wil zijn, kan zich aanmelden via info@tkreil.nl. Voor meer informatie over de activiteiten bij ‘t Kreil kan men een kijkje nemen op de site: www.tkreil.nl

Wethouder Gosse Visser en Hendrik Jan Mensink kookten in maart voor ongeveer 20 gasten. Foto: Anke Leus

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant