Oekraïense vrouwen en kinderen tijdens een bijeenkomst in de Vredensehof. Foto's: Lineke Voltman
Oekraïense vrouwen en kinderen tijdens een bijeenkomst in de Vredensehof. Foto's: Lineke Voltman

Oekraïense kinderen krijgen Nederlandse les op zomerschool

Maatschappij

WINTERSWIJK - “De reden om een zomerschool te starten is dat de Oekraïense kinderen, die in Winterswijk zijn gehuisvest en hier naar school gaan, in de vakantieperiode mogelijk een achterstand gaan oplopen wat betreft hun kennis van de Nederlandse taal”, zegt Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging (WUh).

Door Lineke Voltman

Met Garritsen, Vlok van Harten en Jan Knuivers van de WUh heb ik een gesprek in de ontmoetingsruimte van de Vredensehof, waar de zomerschool gevestigd is. Van Harten: “We hebben op de eerste verdieping een klaslokaal voor de basisschoolleerlingen en in de ruimte waar we nu zitten kan les gegeven worden aan de oudere jeugd. Van de opbrengst van het concert in het Vrijheidspark in april hebben we onder andere een beamer en een digitaal schoolbord kunnen aanschaffen.”

Op verzoek van de gemeente heeft de WUh in eerste instantie het organiseren van de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen opgepakt. Garritsen: “De eerste mensen zijn ondergebracht op verschillende campings in Winterswijk. Van daaruit gingen de kinderen naar de obs Miste/Corle, waar ze les kregen in een aparte klas van een Oekraïense die in Winterswijk woont. Vanaf mei gingen de jongeren vanaf 12 jaar naar de Internationale Schakelklas (ISK) van het Gerrit Komrij College gevestigd op het Beatrixpark. Nu de scholen gesloten zijn, kunnen ze dus naar de zomerschool.”

Vrijwilligers geven les
Na het opknappen van de Vredensehof zijn de Oekraïners op 7 april jl. daarheen verhuisd. Van Harten: “In totaal verblijven hier nu zo’n 170 mensen, waaronder ruim 40 kinderen. Met dit aantal zijn alle ruimtes bezet. Met deze verhuizing verviel ook onze coördinatie, maar we houden ons nu vooral bezig met het bedenken en organiseren van activiteiten, zoals een bezoek aan het strandbad, het deelnemen aan de Winkieweek etc. Ook kwam de vraag naar Nederlandse les in de vakantietijd. We beseffen dat we eigenlijk wat laat daarmee zijn, want de vakantie is al een tijdje bezig. We kunnen nu nog twee weken de zomerschool houden. De laatste week van de vakantie gaan de kinderen naar Winkiestad, ze worden begeleid door Oekraïense vrijwilligers die zich hebben opgegeven om mee te werken.“

Ervaring in onderwijs
Knuivers, oud-directeur in het basisonderwijs, vult aan: “Vorige week hebben we gesprekken gehad met mensen die ervaring hebben in het onderwijs, maar ook anderen die het leuk vinden om de kinderen Nederlandse taalles te geven. Zoals gezegd is de ervaring dat als kinderen een paar weken geen les krijgen de kennis wegzakt en je na de vakantie opnieuw kunt beginnen. Dat geldt ook voor de jongeren op het voortgezet onderwijs dus ook voor hen is er de mogelijkheid om extra lessen te volgen.”

De zomerschool voor kinderen van het basisonderwijs wordt gehouden op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur en voor jongeren vanaf 12 jaar op maandag- en dinsdagochtend op dezelfde tijd.

Jan Knuivers, Vlok van Harten en Harrie Garritsen (vlnr.) in het klaslokaal waar de zomerschool wordt gehouden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk