Arnold Vellekoop en vrijwilliger Bernhard bij de tafel met kerstartikelen. Foto Lineke Voltman
Arnold Vellekoop en vrijwilliger Bernhard bij de tafel met kerstartikelen. Foto Lineke Voltman

Kerstpakketten en diner bij het Leger des Heils

Algemeen

WINTERSWIJK - Oudere mensen zullen zich het waarschijnlijk nog wel kunnen herinneren: in de dagen voor Kerstmis konden we in Winterswijk altijd genieten van muziek van het korps van het Leger des Heils en de ‘soepketel ‘ waarin donaties konden worden gedaan. Het muziekkorps bestaat niet meer maar de soepketel is er op die dagen nog steeds.

Door Lineke Voltman

Voor deze Kersteditie ging ik op bezoek bij het dienstencentrum van het Leger des Heils aan de Spoorstraat om te horen of zij ter gelegenheid van Kerstmis nog iets extra’s doen. Ik spreek met Arnold Vellekoop uit Veenendaal, vervanger van Hanny Noorman, die enkele maanden wegens ziekte afwezig is. Vellekoop: “Ik werk voor het Leger des Heils als missionair werker/coördinator en mijn taak is onder andere het aansturen van de vrijwilligers en het onderhouden van de contacten met het landelijke Leger des Heils. “Ik ben twee dagen per week in Winterswijk, op maandag en vrijdag en op dinsdag en woensdag werk ik in Doesburg.”

Hulpverlening 
De bekendste activiteit van het dienstencentrum is volgens Vellekoop de tweedehands kledingwinkel. “Elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend is de winkel open en iedereen is daar welkom om binnen te lopen en een kop koffie of thee te drinken. Voor mensen die de kleding echt niet kunnen betalen is er de mogelijkheid om een afspraak te maken buiten de openingstijden om een paar gratis setjes uit te zoeken.
Tijdens de opening van de winkel spreken we ook vaak met mensen die hulp nodig hebben en zo nodig verwijzen we ze door naar andere instanties. Een keer per twee weken verzorgen we op maandag om 12.30 uur een gratis lunch, opgeven is in verband met corona noodzakelijk. Er is plek voor maximaal 10 personen. “

Kerstactiviteiten
“Op 24 december om 12.30 uur verzorgen we een drie-gangen-kerstdiner voor mensen die eenzaam of alleen zijn,” zegt Vellekoop. “Eventueel mogen ze ook iemand meenemen en we hopen ze daarmee een gezellige kerst te bezorgen. Ook hier zijn maximaal 10 mensen welkom. Als er meer aanmeldingen zijn, komt er een tweede mogelijkheid bij op woensdag.
Daarnaast is het een traditie dat we jaarlijks kerstpakketten uitdelen met veel houdbare producten en voor dit jaar hebben we er 125 besteld, die door onze vrijwilligers en ambulante zorgmedewerkers worden verspreid. We hadden ook plannen voor een kerstmarkt maar gezien de coronamaatregelen zal die vermoedelijk niet door kunnen gaan.”

Dienstencentrum 
Vellekoop legt uit waarom het Leger des Heils in Winterwijk geen korps meer is maar een dienstencentrum. “Vroeger had je in veel plaatsen een korps, zo ook in Winterswijk maar door inkrimping van het aantal leden werden diverse korpsen samengevoegd en zijn er dienstencentra voor in de plaats gekomen, omdat we merkten dat de hulpverleningstak steeds groter werd. Sinds twee jaar heeft men hieraan de naam ‘Geloof in de Buurt’ gegeven, waarbij de nadruk ligt op: hoe kun je er voor de buurt zijn en wat kun je doen. Daarnaast willen we tegelijkertijd de boodschap afgeven van hoop en bemoediging.”

Als laatste maar niet onbelangrijk, wil Vellekoop graag alle mensen bedanken die in het afgelopen jaar kleding gedoneerd hebben voor de tweedehands winkel. “Zonder hun support en steun zouden we de winkel niet open kunnen houden.”

Wie meer wil weten over het Leger des Heils kan een bericht sturen naar: dcwinterswijk@legerdesheils.nl, of bellen naar tel. 0543-513482, 06-21389421.Opgeven voor de maaltijd kan via arnold.vellekoop@legerdesheils.nl

Arnold Vellekoop en vrijwilligers Fatima (r) en Yvonne in de kledingwinkel. Foto Lineke Voltman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant