Leer metaal bewerken tijdens de gratis workshop. Foto: PR
Leer metaal bewerken tijdens de gratis workshop. Foto: PR

Gratis workshops metaalbewerking voor leerlingen groep 7

Algemeen

WINTERSWIJK - Jongeren hebben steeds minder belangstelling voor de metaalsector, stellen Winterswijkse bedrijven in de maakindustrie vast. Als gevolg hiervan zijn inmiddels opleidingen in de regio gesloten. De ondernemers zien toekomstig personeelstekort als een grote bedreiging voor de toekomst van de sector. In een poging het tij te keren en leerlingen van groep 7 van de basisscholen voor toekomst voor de metaaltechniek te enthousiasmeren komt Roel Jansen Metal Products met een initiatief: gratis workshops metaaltechniek.

Door Sander Damen

Onder de paraplu van het evenementenbureau, Metal Skills, waar hij mede-eigenaar van is, gaat Roel voor de groep 7 leerlingen van alle Winterswijkse basisscholen een gratis drie uur durende workshopmetaaltechniek verzorgen. “Het is mooi om zelf met je handen en machines een product te maken”, aldus een enthousiaste Roel. “Of het nu om een lopende band, een operatiestoel of een metalen stapelpallet gaat.”

Opleidingen gesloten
Het vinden van tijdelijk personeel om pieken in de productie op te vangen is op dit moment al nauwelijks mogelijk, vertelt Roel: “Er wordt nu al van allerlei kanten aan vakpersoneel getrokken. De belangstelling voor werken in de techniek loopt al jaren terug. Er zijn in de regio opleidingen gesloten omdat er geen aanmeldingen waren. Personeelstekort is een bedreiging voor de sector.”
Roel ziet dat er initiatieven zijn om leerlingen voor technische beroepen te interesseren en waardeert die. Toch is het voor zijn sector niet genoeg, is zijn conclusie. “Projecten als bijvoorbeeld de Achterhoekse techniekdagen ondersteunen wij ook”, zegt hij. “Maar in onze ogen zijn ze wat beperkt in het laten uitvoeren en ervaren van werkzaamheden in de techniek.”
Met andere woorden: je ervaart pas hoe leuk het beroep is als je er echt met je handen en machines mee aan de slag gaat. Daar is tijd en begeleiding voor nodig en dat krijgen de leerlingen tijdens de workshops.

Workshops
De workshops worden georganiseerd en begeleid door Metal Skills. Metal Skills is het evenementenbureau van Roel en zijn partner Jochem Helmink. Het bureau organiseert al enkele jaren workshops metaalbewerking voor (vrienden)groepen, families en vrijgezellenfeestjes. Ook kan je onder begeleiding dingen maken, zoals een pizza-oven, een vuurkorf of een barbecue.

Jansen Metal Products is de gastheer voor de workshops. Zij stellen ruimte, materialen, machines en personeel ter beschikking. Tijdens de workshops krijgen de kinderen lashelmen en veiligheidskleding. Ze mogen zelf lassen en maken een product dat ze mee naar huis mogen nemen. Daarnaast gaan ze in groepjes aan de slag. Daarbij leren ze onder meer een werktekening te lezen. Aan de hand van die tekening maken ze samen een groepsproduct zoals een grote T-Rex of een Tarantula. Zo komt het hele proces van de metaaltechniek aan bod. De kinderen die het netste werkstuk hebben gemaakt krijgen daarnaast nog een kleine prijs.
“De workshops vinden buiten schooltijd op woensdagmiddag, deels binnen de productieve uren van onze gastheer plaats”, licht Roel toe, “Ze duren drie uur. Voor dit schooljaar is de planning gemaakt. De eerste workshop is op 8 december aanstaande en de laatste van de serie vindt plaats in mei.”

Video’s
Metal Skills en Jansen pakken het professioneel aan. Er is een speciale website voor de workshops ontwikkeld en alle scholen ontvangen een op maat gemaakte uitnodigingsvideo. Na afloop van de workshop krijgen de scholen een aftermovie toegezonden om in de klas nog eens te bekijken.

“Die kan dan ook dienen als inspiratie voor de volgende groep 7”, zegt Roel
“Het is de bedoeling dat we dit jaarlijks gaan doen. Als het concept aanslaat willen we het ook in andere plaatsen gaan organiseren.”
Er zijn enkele scholen met combinatieklassen van groep 7 en 8. Daarvan vallen de groep 8 leerlingen nu een beetje buiten de boot. Speciaal voor deze leerlingen verzorgt Metal Skills een extra workshop op zaterdag 29 januari en 12 februari 2022.

Enthousiasme
De Winterswijkse basisscholen hebben de plannen voor de workshop met enthousiasme ontvangen. Op 8 december aanstaande is de eerste workshop. “Dan ontvangen we leerlingen van de Bataaf en de Julianaschool”, aldus Roel die hoopt dat de workshops er toe leiden dat leerlingen geïnteresseerd raken in de metaaltechniek. “Niet alleen omdat het hard nodig zal zijn, maar vooral ook omdat het zo’n mooie sector is.”

Op metalskills-kids/winterswijk is alle informatie over de workshops en data te vinden. Ook kunnen kinderen zich daar opgeven als ze mee willen doen.


metalskills.nl/metalskills-kids/winterswijk

Leer metaal bewerken tijdens de gratis workshop. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk