Bewoners gevraagd om ideeën voor besteding prijzengeld Green Leaf

Algemeen

Bewoners gevraagd om ideeën voor besteding prijzengeld Green Leaf

Aandeel duurzaam opgewekte energie komt boven de 20%

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeente Winterswijk heeft de European Green Leaf Award gewonnen voor kleinere gemeenten in Europa. Het Politiek Forum van donderdag 4 november werd gebruikt om te vertellen wat de plannen zijn met het prijzengeld van 200.000 euro en hoe de aanpak van duurzaamheid verloopt.

Brede delegatie en presentatie
Uiteraard werd er nog even terug geblikt op de geslaagde tocht met een uitgebreide delegatie naar het Finse Lahti. Hans Huls, die namens de Energietafel mee mocht, vertelde dat hij vermoedde dat Winterswijk de prijs heeft gekregen omdat het liet zien dat zoveel mensen van jong tot oud bij duurzaamheid betrokken zijn. Daarnaast speelde mee dat Winterswijk een brede aanpak presenteerde. Het ging niet alleen over energiebesparing en de opwekking van duurzame energie, maar ook over de groene gemeente met groene schoolpleinen en waardevolle natuur. Of over een wijkaanpak waar verduurzaming hand in hand gaat met het vergroten van de biodiversiteit in het groen in de wijk.

Meer groene schoolpleinen
De gewonnen prijs schept verplichtingen. Er moet een jaarprogramma opgesteld worden met initiatieven van de bevolking en bedrijven. Andere landen in Europa moet worden getoond wat en hoe Winterswijk het doet. Andere gemeenten moeten geïnspireerd worden. Daartoe zal gesproken moeten worden op Europese symposia en andere bijeenkomsten. De komende nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente zal eveneens in het teken van de European Green Leaf staan. Over de besteding van het prijzengeld is gesproken met de Energietafel. Daar werd gesuggereerd om nog meer groene schoolpleinen te realiseren en om de actie om tuinen te vergroenen uit te breiden. Het is echter vooral de bedoeling om de inwoners meer te laten meedenken.

Zonneparken
Daarna werd getoond wat er op het gebied van duurzaamheid is gedaan in het afgelopen jaar en wat de plannen voor het komende jaar zijn. Arjan Klein Nibbelink, als beleidsambtenaar eindeverantwoordelijk voor de aanpak van de duurzaamheid, vertelde dat de energiebarometer in augustus liet zien, dat van het energieverbruik in Winterswijk inmiddels 18,2% op een duurzame wijze wordt opgewekt. Omdat het zonnepark aan het Arrisveld eind oktober in werking is gesteld zal het aandeel toenemen tot 22,5% zijn. Dat zal verder kunnen stijgen als het grote zonnepark aan de Masterveldweg bedrijfsklaar zal zijn. Binnenkort start het haalbaarheidsonderzoek naar een kleiner zonnepark in Kotten op de plek waar ooit werd gevoetbald. Daarnaast zijn inwoners bezig met kleinere zonneparken.

Aandacht voor energiearmoede
Klein Nibbelink somde nog veel meer op, waaruit bleek dat de aanpak van de duurzaamheid vaart heeft gekregen. Met de regeling reductie energiegebruik woningen is bij 3500 wooneigenaren 335.000 euro geïnvesteerd in energiebesparing. Die regeling komt nu ook beschikbaar voor huurders. Die komen in aanmerking voor een waardebon ten behoeve van energiebesparing. Binnenkort gaat er een brief naar 4000 huurders. Woningeigenaren kunnen voor een gereduceerd tarief een woningverbeteringplan laten opstellen. Daarbij krijgen ze advies hoe de woning verduurzaamd kan worden. Op aandringen van de gemeenteraad wordt nagedacht over een aanpak van de energiearmoede samen met andere organisaties. Door de alsmaar stijgende energieprijzen krijgen de inwoners met een laag inkomen het nog moeilijker. Tegelijkertijd is het voor hen moeilijk of onmogelijk om te investeren in isolatie of het gebruik van zonnepanelen. Hoe deze groep in het proces ‘mee te nemen’ is een belangrijke uitdaging. Het dit jaar heropende Centrum voor Duurzaamheid in het oude raadhuis zal nog meer de spil worden van de aanpak. Inwoners die vragen hebben over isolatie, zonnepanelen en andere aspecten van duurzaamheid kunnen er voor al hun vragen terecht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant