‘Het was mijn grote wens de burgemeester nog een keer te mogen knippen. Dat is nu gelukt!’ Foto: Han van de Laar

‘Het was mijn grote wens de burgemeester nog een keer te mogen knippen. Dat is nu gelukt!’ Foto: Han van de Laar

Winterswijkse kapper Güney Uçtop knipt steeds vaker bekende Nederlanders

Algemeen

‘Mijn kapsels zie ik als een kunstwerk’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Als ik iemand knip, begin ik graag met de hoofdlijnen, zoals bij een beeldhouwwerk: eerst de bulk eraf knippen en dan verder met precisie en details. Iedere klant krijgt een kapsel speciaal op maat. Het is ook niet twee keer hetzelfde.” Terwijl Güney één van zijn klanten een knipbeurt geeft, vertelt hij ondertussen over zijn liefde voor het kappersvak.

Schuurtje
Güney is een geboren en getogen Winterswijker. Zijn ouders komen uit Turkije en zijn in Winterswijk gaan wonen. Hij is hier geboren, ging naar de St Jozefschool en later naar de Driemark (huidige Gerrit Komrij College). Het kappersvak heeft hij zich grotendeels zelf aangeleerd, maar op Aventus in Apeldoorn heeft hij de opleiding All Round Herenkapper gedaan. “In eerste instantie wilde ik steward worden, bijvoorbeeld bij de KLM of Turkish Airlines. In het schuurtje bij ons achter was ik inmiddels begonnen vrienden en bekenden te knippen. Daarnaast werkte ik nog in de horeca en zat dus op school. Dat werd allemaal wel een beetje veel. Omdat ik steeds drukker werd, ben ik met de horeca gestopt en heb ik al mijn energie in het knippen gelegd. Sinds twee jaar werk ik nu vanuit By Güney, de kapperszaak aan de Dingstraat 8. Dat is een stuk prettiger!”

Trots
De doorslag om van het kappersvak zijn beroep te maken, kwam toen hij eens ’s ochtends iemand had geknipt. Tussen de middag zag hij die persoon weer in het dorp zonder hem direct te herkennen en hij vertelde hem: ‘wat ben jij mooi geknipt.’ ‘Ja, maar dat heb jij gedaan’, was het antwoord. Toen dacht ik, ik heb toch wel talent. Het maakte me helemaal trots en blij en ik besloot hier mijn beroep van te maken. Jamilla Abbadi, zijn vriendin, is schoonheidsspecialiste en heeft een eigen salon met de naam ‘Mooi zijn’. Güney: “Wie weet gaan we nog eens samen iets beginnen, daar zijn we wel mee bezig. Het zijn mooie toekomstplannen!”

Bekende Nederlanders
Güney heeft een lijstje met bekende Nederlanders die hij nog graag eens zou willen knippen. Daar stond onder ander Lil’ Kleine op en Boef, maar ook Max Verstappen en de voetballers Mathijs de Ligt en Alexander Büttner. Maar het valt niet mee die personen rechtsreeks te benaderen. Vaak kom je niet verder dan het management. Via via kwam ik toch -na enige moeite- in contact met Lil’ Kleine en hij nodigde mij uit om hem op Ibiza te komen knippen. Dat verzoek kreeg ik op dinsdag en die donderdagmiddag was ik daar. Ik ben tot zondag gebleven. Een hele belevenis en tot nu toe voor mij het hoogtepunt. Ik maak ook deel uit van de Pokoe-podcast. Als onderdeel van de podcast heb ik ook rapper en producer Big2 van The Opposites geknipt. Tijdens het knippen hebben we een gesprekje opgenomen dat via een Youtube kanaal wordt uitgezonden. Dat gaan we vaker doen met verschillende personen.” Güney knipt ook aan huis en heeft daarvoor een speciale knipset bij zich. Zo heeft hij onder andere Farid Azerkan van Denk bij hem thuis in Culemborg geknipt.

Burgemeester Bengevoord
Güney: “Ik moet wel zeggen dat ik sinds ik meer en meer met de sociale media doe, ik ook een stuk drukker ben geworden Het biedt mij tevens de mogelijkheid met BN-ers in aanraking te komen.” In een ander interview merkte Güney op dat hij het een hele eer zou vinden de burgemeester van Winterswijk te mogen knippen. Joris Bengevoord: “Over die passage werd ik getipt door raadslid Loes ten Dolle. Zij had met Güney school gezeten en ik kreeg zijn 06-nummer. Daarna heb ik contact opgenomen, het werd toch weer tijd dat ik naar de kapper zou gaan. De geslaagde knipbeurt heeft inmiddels plaats gevonden. Ik ben er erg tevreden over.” Güney: “Ondanks die uitstapjes zorg ik er wel voor dat mijn vaste klanten niets tekortkomen. Daaronder zitten ook klanten uit Duitsland en de hele regio, dus niet alleen Winterswijkers. Iedereen is welkom, maar ik knip alleen heren. Daarin wil ik me nog verder specialiseren. Voor meer informatie: www.byguney.nl of info@byguney.nl.

Güney knipt met uiterste precisie Remon, één van zijn vele vaste klanten. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant