Van links naar rechts:  Coördinatoren Oriolus Kirsty Kruisselbrink en Desirée Heerdink met Evelien van der Werff. Foto: Gerard Dolfing
Van links naar rechts: Coördinatoren Oriolus Kirsty Kruisselbrink en Desirée Heerdink met Evelien van der Werff. Foto: Gerard Dolfing

Sportieve ondersteuning voor inloophuis Oriolus in Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Inloophuis Oriolus, het 75e inloophuis onder de vlag van brancheorganisatie IPSO, Instellingen PsychoSociale Oncologie, verwelkomde dinsdag Evelien van der Werff. De geboren Doesburgse, zelf ex-kankerpatiënt, maakt een 2000 km lange fietstocht langs alle inloophuizen in Nederland. Haar doel is onder meer aandacht vragen voor de inloophuizen.

 Door Rob Weeber

Oriolus werd op 4 februari van dit jaar, op Wereldkankerdag, geopend, maar kon door corona haar naam ‘inloophuis’ nog niet waarmaken. Wel vonden er op afspraak activiteiten plaats. Oriolus, Latijns voor Wielewaal, is een ontmoetingsplek waar gasten, mensen met kanker en hun naasten, nazorg kunnen krijgen. Oriolus heeft een onbezoldigd bestuur en wordt door vrijwilligers gerund. Desirée Heerdink en Kirsty Kruisselbrink zijn coördinator en samen verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. “Onze gasten kunnen hier niet alleen voor een goed gesprek terecht, maar ook voor ontspanningsactiviteiten, zodat ze even niet met de ziekte bezig zijn,” legt Desirée uit. “We werken met geschoolde vrijwilligers en vrijwillige professionals. Zij staan geheel in dienst van onze gasten. Uit ervaring weten we dat een inloophuis heel belangrijk is voor mensen die met kanker in aanraking zijn gekomen. Dat geldt niet alleen voor de periode waarin nog behandelingen plaatsvinden. Juist ook als de behandeling klaar is, kunnen we ook als een soort vangnet optreden voor alle vragen en onzekerheden die blijven bestaan.”

Ook Kirsty Kruisselbrink is blij met de opening van Oriolus, hoewel ze beseft dat de Achterhoeker niet zo snel ergens naar binnenloopt. Zij heeft in eigen omgeving kanker meegemaakt en miste toen een inloophuis. “Natuurlijk bestaat er al veel waar kankerpatiënten terecht kunnen, zoals het Oncologienetwerk Achterhoek. Maar de vraag is wat iemand nodig heeft en wat wel of niet past. Daarin kan Oriolus begeleiden. Een inloophuis heeft een individuele, brede nazorg, gericht op lichaam, uiterlijk en geest. Uitbehandeld of genezen zijn, betekent niet dat je klachtenvrij bent. Angsten bijvoorbeeld kunnen terugkeren.”

De komst van Evelien paste ook prima in de doelstelling om meer publiciteit voor Oriolus te genereren. Zij kreeg tot twee keer toe borstkanker en miste in die tijd naar eigen zeggen de nazorg. “Door een webinar in Zwolle kreeg ik meer inzicht in de wereld van kanker en besefte dat er nog veel te doen was. Ik zag ook hoe de financiële situatie bij de inloophuizen was. Toen heb ik het plan opgepakt om een fietstocht te gaan maken. En passant promoot ik mijn eigen boek ‘Dit boek brengt geluk’. Het is mijn visie op het leven met en na kanker. Een mens is namelijk niet altijd kankerpatiënt.”

Inloophuis Oriolus is gevestigd in het SKB, Beatrixpark 1, Winterswijk. Inlooptijden zijn dinsdag en donderdag van 9.30 uur tot 12.30 uur. Inlopen kan weer vanaf woensdag 30 juni. Maandag, dinsdag- en donderdagmiddag kan men op afspraak langskomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk