Ellen Klein Gunnewiek, projectleider names de gemeente, en Michiel Wouters van Heijmans Infra. Foto: Communicatie gemeente Winterswijk
Ellen Klein Gunnewiek, projectleider names de gemeente, en Michiel Wouters van Heijmans Infra. Foto: Communicatie gemeente Winterswijk

Overeenkomst met aannemer getekend voor wijkaanpak De Pas

Algemeen

Begin uitvoering in 2022

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het definitieve ontwerp voor de herinrichting van wijk de Pas is nog niet af. Toch is er op woensdag 23 juni al een bouwteamovereenkomst met Heijmans Infra getekend door de gemeente. Van de aannemer wordt verwacht dat de bewoners voldoende betrokken worden bij de uitvoering. De grote lijnen staan binnenkort vast voor een deel van de wijk, voor detaillering is nog alle ruimte.

Gekozen aannemer past het beste bij de wijkaanpak
Als inwoner van de Pas zou je kunnen denken, dat als er een overeenkomst met een aannemer is getekend, dat alles al vast staat. Dat is niet zo. De keuze is op Heijmans Infra gevallen, omdat die het beste bij de wijkaanpak past. “We kijken wie de beste kwaliteit levert”, zegt Ellen Klein Gunnewiek, die projectleider voor de wijkaanpak in de Pas is. “Het is niet meer zo dat de goedkoopste aannemer een project gaat uitvoeren. We hebben gekeken welke aannemer het beste bij het project past en die mee kan gaan in het participatieproces.” Klein Gunnewiek geeft toe dat die participatie niet vlekkeloos is verlopen. Eerder dit jaar bleek er bij een aantal bewoners ontevredenheid te zijn. Zij voelden zich onvoldoende betrokken en hadden de indruk dat de gemeente al een definitief ontwerp voor de wijk hadden gemaakt, waarover niets meer kon worden gezegd.

Aangepast schetsontwerp voor de Pasbree
Volgens Klein Gunnewiek is de onrust ontstaan, omdat er tijdens de coronacrisis geen bijeenkomsten in de wijk meer konden worden georganiseerd. Het team dat de wijkaanpak uitvoert kon daardoor minder in de wijk aanwezig zijn. “We kwamen letterlijk op afstand te staan en daardoor ging de communicatie moeilijker en ontstond er onrust.” Bewoners dachten dat er al een definitief plan was en dat was niet zo. Inmiddels zijn er weer bijeenkomsten met delen van de wijk geweest. “We mogen nu weer naar buiten en er waren weer schetssessies in de wijk. De tendens nu is dat de bewoners weer positiever zijn over de ontwikkelingen. Dat is fijn.” De wijk de Pas was te groot om in één keer aan te pakken. Er zijn in de wijk vier straten en per straat wordt er een plan gemaakt. “Met de Pasbree zijn we als eerste gestart. Aanstaande dinsdag bespreken we het aangepaste schetsontwerp.”

Geen eenrichtingsverkeer op Pasbree en Pashegge
Het proces met de Pashegge is eveneens al ver. Daar zijn bijeenkomsten geweest. In de Pasbrink en de Pashof wordt na de zomervakantie gestart. “Het is een best wel groot gebied qua oppervlakte, maar ook qua problematiek., zoals water, groen en verduurzaming. Als team zouden we daar geen voldoende aandacht aan kunnen besteden, als de wijk in één keer op de schop gaat. Het proces is best complex en soms moet je dan een stapje terugzetten.” In eerste instantie werd voor de Pasbree en Pashegge aan eenrichtingsverkeer gedacht. De bewoners willen namelijk meer groen en parkeren bij de woning en daarvoor moet je ruimte zoeken. “Het voorstel voor eenrichtingsverkeer is niet goed gevallen en dat is nu weer aangepast.”

Regenwater infiltreren in de wijk
Michiel Wouters is voor Heijmans Infra verantwoordelijk voor de uitvoering. “Wij pakken het stokje over bij het definitief worden van het ontwerp. Dan gaan we samen met de bewoners kijken hoe we het ’t beste voor de wijk kunnen doen.” De belangrijkste functies hebben dan al een plek in het plan gekregen. Waar parkeren, groen en bomen komen ligt vast. “Op basis daarvan maken wij een detailleringsslag. Waar moet hoeveel water naar toe en waar kan het infiltreren? Waar komt verlichting? We willen verschillende soorten groen in de wijk om de biodiversiteit te vergroten. Over dat alles gaan we met de bewoners in gesprek.” Er komt geen nieuwe riolering in de wijk, want dat kan nog tientallen jaren mee. “De ligging op de ondergrond van zand is goed. Er zijn geen verzakkingen.” De punten waarover klachten zijn worden nader bekeken. Het is de bedoeling dat er zo weinig mogelijk regenwater door het riool gaat. “Het regenwater willen we opvangen in het groen en afvoeren naar watergangen in de buurt. Op enkele plekken zullen we wel hemelwaterriool aanleggen om verbindingen te maken. De intentie is om water zo veel mogelijk te laten op de plek waar het valt.” Dat betekent dat regenpijpen niet meer uit moeten komen op het riool. Wouters heeft enkele bijeenkomsten met bewoners meegemaakt. Hij denkt dat er bereidheid is om de regenpijpen af te koppelen. De uitvoering in de eerste delen van de wijk zal begin volgend jaar plaats vinden.

Johan ter Horst, directeur Heijmans Infra met wethouder Bert Frings en Christine Sloetjes van de gemeente na ondertekning overeenkomst. Foto: communicatiegemeente Winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant