Eerbetoon aan Molukse gemeenschap

Algemeen

Graven oud KNIL-militairen krijgen monumentale status

Eerbetoon aan Molukse gemeenschap

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de eerste Molukse oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen naar Nederland kwamen. In 1959 kwamen de eerste Molukkers vanuit verschillende opvangkampen naar Winterswijk. Ze werden daarna onderdeel van de Winterswijkse gemeenschap. Met een motie vroeg de gemeenteraad unaniem aan Burgemeester en wethouders de graven van de Molukse oud KNIL-militairen een beschermde status te geven. B en W stemde daarmee in.

Grafstenen enige herinnering
De motie was een initiatief van CDA-raadslid Ismaël Johannis. Ook Roger Heerink drong als inspreker aan om de graven een monumentale status te geven. Als kleinkind van een oud KNIL-militair wil hij graag dat het verhaal van zijn opa verteld blijft worden. Het geven van een beschermde status aan de graven helpt daarbij. “Liever waren ze op eigen grondgebied begraven, maar beloftes zijn niet nagekomen. Hun hele leven hebben ze ellende en verdriet met zich meegedragen.” De grafstenen zijn de enige herinnering aan de eerste Molukkers, die in Winterswijk terecht kwamen. “Vanwege deze lange historie is het passend, dat de gemeente deze namen toevoegt aan de lijst van graven met een historische betekenis.” Over 50 jaar zullen mensen zich dan niet afvragen wie die exotische namen zijn. Door het aannemen van de motie wordt B en W opgedragen “in overleg met de Molukse gemeenschap in Winterswijk de graven van de Molukse oud KNIL-militairen een eerbetoon te geven, door ze een historische beschermde status te geven”.

Brief burgemeesters over onwaardige ontvangst Molukkers
Roger Heerink stelde ook nog voor een straat te noemen naar een oud KNIL-militair. Tenslotte zijn er al straatnamen in Winterswijk die zijn genoemd naar Nederlandse militairen, die vochten in Nederlands Indië. Een straatnaam genoemd naar een Molukker is dan gepast. Dat de Molukkers al 70 jaar in Nederland zijn was voor burgemeesters van elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap aanleiding in een open brief de regering op te roepen "te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest". Daarnaast vinden de burgemeesters dat er geïnvesteerd moet worden in de Molukse gemeenschappen. "De erkenning van deze situatie heden is van groot belang, omdat de onvrede die wij als burgemeesters hierover nog steeds aantreffen ertoe leidt dat velen binnen de Molukse gemeenschap ook nu nog moeilijk naar de toekomst kunnen kijken. Zeker bij de jongste generaties zal een dergelijk gebaar veel pijn weghalen." Ubel Zuiderveld (PvdA) vroeg Roger Heerink of de gemeente Winterswijk deze brief mede had moeten ondertekenen. "Dat zou zeker mooi zijn geweest”, reageerde hij. Burgemeester Joris Bengevoord was niet gevraagd om de brief mede te ondertekenen. Hij zou dat zeker hebben gedaan, als hij wel gevraagd was.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant