Samenwerking met twee gemeenten in de Oekraïne

Algemeen

Uitwisseling kennis en ervaringen gedurende 2021

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeente Winterswijk gaat in 2021 samen werken met de Oekraïense gemeenten Popasna en Rubizhne. De gemeente is hiervoor benaderd door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) Internationaal. Doel is het uitwisselen van kennis en het 'leren van elkaars lokale kwaliteiten'. De Oekraïense gemeenten hebben al interesse getoond in hoe Winterswijk bezig is met citymarketing en duurzame energie.

Alleen digitale contacten
Onder normale omstandigheden waren er over en weer werkbezoeken geweest. Door de coronacrisis zal het echter bij digitale uitwisselingen blijven. In het ambtelijk advies wordt benadrukt dat het niet om een stedenband gaat. Het zal bij de digitale contacten in 2021 blijven. Nadat de gemeente werd benaderd door de VNG Internationaal heeft burgemeester Joris Bengevoord dit project opgepakt samen met de beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking. In augustus 2020 was er een digitale bijeenkomst tussen drie Nederlandse en vijf Oekraïnse gemeenten. Besproken werd op welke gebieden de gemeenten de meeste raakvlaken hadden. Het bleek dat Winterswijk de 'grootste klik' had met Popasna en Rubizhne. Deze gemeenten willen meer weten over 'toerisme en citymarketing' en over 'alternatieve energiebronnen, verduurzaming en energie-efficiënte'.

Grote gemeenten in oostelijk deel Oekraïne
De gemeente Popasna ligt in het oosten van de Oekraïne en heeft 40.000 inwoners. De gemeente is door fusies met andere gemeenten de laatste jaren qua oppervlakte flink gegroeid. Het inwoneraantal is echter gehalveerd. Dit wordt mede veroorzaakt door het conflict van Oekraïense strijdkrachten met de pro-Russische groeperingen. Citymarketing wordt gezien als een middel om meer aandacht op de gemeente te richten, zodat er weer meer inwoners komen. Ook de gemeente Rubizhne met 60.000 inwoners ligt in het oosten. Het is een 'bruisende' regio dankzij bedrijven die medicijnen maken. Ook is de grootste producent van kunststof leidingen er gevestigd. “Omdat deze gemeente zo gericht is op chemie, energie en fabricage, zijn energiebronnen, verduurzaming en efficiëntie interessant voor ze”, wordt geschreven in het ambtelijk advies.

Op de kaart zetten
Over de onderwerpen is al door de gemeente Winterswijk een uitvoerige presentatie verzorgd, vorig jaar november. In januari zijn afspraken gemaakt hoe deze gemeenten daadwerkelijk met de kennis van Winterswijk aan de slag kunnen gaan. Het project wordt bezegeld onder een zogenaamd Memorandum of Understandment. Dit is niet meer dan het wederzijds vastleggen van de afspraken, zonder dat er formele verplichtingen aan zijn verbonden. Dat betekent echter niet dat ze vrijblijvend zijn. “We zien het project als een lobbyproject om Winterswijk via de VNG op de kaart te zetten en laten tegelijkertijd zien dat we binnen de VNG een bijdrage leveren.” Het laatste internationale project waaraan de gemeente deelnam ging over het stimuleren van sociale woningbouw in Zuid-Afrika.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant