Desirée Heerdink (l) en Kirsty Kruisselbrink zijn erg blij met de opening van het inloophuis. Foto: Han van de Laar
Desirée Heerdink (l) en Kirsty Kruisselbrink zijn erg blij met de opening van het inloophuis. Foto: Han van de Laar

Oriolus officieel van start in het SKB

Algemeen

‘Wij zijn een inloophuis voor patiënten met en na kanker én hun naasten’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Kirsty Kruisselbrink en Desirée Heerdink zijn verheugd dat het zover is. Desirée: “We zijn ruim drie jaar geleden op vrijwillige basis begonnen met het idee om een inloophuis in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te realiseren. Dinsdag 4 februari op Wereldkankerdag, was het zover en zijn we geopend. Weliswaar zijn er beperkingen door de corona-maatregelen, maar de start is er.” Samen met collega-coördinator Kirsty en veel vrijwilligers is er hard gewerkt aan de realisatie. Oriolus biedt een laagdrempelige inloopfunctie. Daarnaast organiseert men voorlichtingsbijeenkomsten en activiteiten. Tevens is het een plek waar lotgenoten, die direct of indirect met kanker te maken hebben, elkaar kunnen ontmoeten.

Desirée: “We hebben twintig vrijwillige gastheren en -vrouwen, die per toerbeurt worden ingezet. Daarnaast zijn er nog tien professionele vrijwilligers die ondersteuning bieden aan specifiekere wensen. Zo zijn een oncologisch masseuse en een psycholoog inzetbaar.” Desirée en Kirsty zijn zeer tevreden over de beschikbare ruimte. Het is een knusse inpandige ruimte. Kirsty: “Er zijn zo’n 75 inloophuizen in het land, die aangesloten zijn bij de brancheverenging voor Inloophuizen IPSO. Deze werken samen aan kwalitatief hoogwaardige, laagdrempelige psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten.”

Affiniteit
Kirsty heeft een medische achtergrond, ze werkte twintig jaar op de radiotherapie en momenteel in de bus bij het bevolkingsonderzoek. Desirée is financieel geschoold, daarnaast is ze actief als vrijwilliger voor de borstkankervereniging. Desirée: “We hebben allebei zeer veel affiniteit met de doelgroep en zijn blij op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren. Vooralsnog is het inloophuis bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag. Hoewel Oriolus gesloten is voor spontane inloop, bieden ze wel (telefonische) ondersteuning, online en op afspraak, een op een, op locatie. Dit uiteraard met inachtneming van strikte veiligheidsvoorschriften. Als je kanker hebt is niks vanzelfsprekend en juist nu, in coronatijd, kunnen eenzaamheid en onzekerheid extra binnenkomen. Een gesprek met één van de vrijwilligers van Oriolus kan opluchting en steun bieden.”

Sponsors
Op de tafel staat een mooie bos bloemen aangeboden door de Raad van Bestuur van het SKB. In een video voor de opening wenst borstkankerchirurg Arda Brink de dames veel succes toe, zij is blij met dit initiatief. Deze film is terug te vinden op de Facebook pagina Oriolus-Achterhoek. Oriolus is helemaal afhankelijk van sponsorbijdragen, giften en donaties. Die zijn altijd welkom. Desirée: “Mensen die Oriolus een warm hart toedragen kunnen vriend worden voor elk gewenst bedrag, dit kan al vanaf 10 euro per jaar. Wij zijn blij met elke steun!”

Oriolus is gelegen in het SKB op de begane grond, aan het einde van de gang, route 1.1 en bestaat uit een kantoor, een behandelkamer, bibliotheek annex gespreksruimte en de huiskamer waar een stamtafel staat. Ook is er een zitje buiten en beschikt Oriolus over een eigen ingang aan de achterzijde van het ziekenhuis. Meer informatie is te vinden op de website www.oriolus-achterhoek.nl en op Facebook. Het inloophuis is bereikbaar via de mail: info@oriolus-achterhoek.nl of per telefoon via de nummers 06-10168038 of 06-12513774.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk