Huisartsen krijgen veel vragen over vaccinaties
<p>Huisarts Henk Jan Besselink: &quot;Ik heb er alle vertrouwen in dat de vaccinatie tegen Covid-19 goed verloopt&quot;. Foto: Lineke Voltman</p>

Huisarts Henk Jan Besselink: "Ik heb er alle vertrouwen in dat de vaccinatie tegen Covid-19 goed verloopt". Foto: Lineke Voltman

Huisartsen krijgen veel vragen over vaccinaties

WINTERWIJK - Nu twee weken geleden de vaccinatie tegen Covid-19 van start is gegaan worden huisartspraktijken in de regio (Aalten, Oost-Gelre, Berkelland en Winterswijk) geconfronteerd met veel vragen hierover. Huisarts Henk Jan Besselink van dokterspraktijk ’t Schaapskamp in Winterswijk wil mede namens zijn collega’s in de regio meer duidelijkheid verschaffen.

Door Lineke Voltman

“De meeste medewerkers in de acute zorg als Intensive Care en Covid afdelingen hebben inmiddels de eerste dosis van het vaccin gehad. Als alles gaat zoals gepland is kunnen we als huisartsen deze week de vaccins van Astra Zenica/Pfizer bestellen, die mogelijk eind januari beschikbaar zijn voor onze patiënten," aldus Besselink.

Routekaart
Als eerste worden dan de mensen met een medische indicatie tussen 18 en 60 jaar gevaccineerd, daarna volgen in maart de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking, dat wordt door de huisartsen op locatie gedaan. Als derde komen de thuiswonende niet-mobiele kwetsbare mensen boven de 60 jaar, die niet naar de GGD locatie kunnen komen, aan de beurt. Besselink: “Dat is een hele grote groep waar veel tijd in gaat zitten, ook al omdat iedereen na vaccinatie 15 minuten geobserveerd moet worden op eventuele lichamelijke reacties. Thuiswonende mobiele ouderen tussen 60-75 jaar krijgen een oproep van de GGD om naar een van de GGD priklocaties te komen, nu is dat voor Gelderland in Arnhem en Apeldoorn maar we maken ons er hard voor dat we ook in onze regio een priklocatie krijgen. Eventueel kunnen we deze mensen ook thuis vaccineren. Mobiele personen boven de 75 jaar krijgen van de huisartsen automatisch een oproep om naar de praktijk te komen."

Zo snel mogelijk vaccineren
Een van de vragen die veel gesteld worden aan de huisartsen is: Wanneer ben ik aan de beurt? Besselink zegt hierover: "Deze vraag kan ik alleen maar beantwoorden met de opmerking: Als we de vaccins hebben zullen we zo snel mogelijk onze patiënten vaccineren. We gebruiken daarbij de bestanden van de griepvaccinatie, die vorig jaar in coronatijd plaatsvond en als ik kijk naar hoe wij als huisartsen dat op een veilige manier hebben opgelost dan heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze vaccinatie goed verloopt."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden