<p>Een eerderre editie van Write for Rights. Foto: Margo Molenaar</p>

Een eerderre editie van Write for Rights. Foto: Margo Molenaar

Schrijf mee voor mensenrechten

WINTERSWIJK - Rond 10 december is jaarlijks de Internationale dag van de Rechten van de Mens. Die dag worden er miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Iedereen kan meedoen met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en en daarmee wellicht een leven veranderen. Ieders hulp is hard nodig.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Ook in de Achterhoek wordt op diverse plaatsen al jaren een Write for Rights actie gehouden. In dit corona jaar is alles anders en organiseert de werkgroep Amnesty Aalten-Oost Gelre een WAT event. Wat is dat? Nou, gewoon, Writing Apart Together. En Winterswijk kan meedoen.

Er wordt onder andere geschreven voor voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger.

Ook komt Amnesty in actie voor Nassima al-Sada uit Saudie-Arabië. Zij uitte kritiek op de autoriteiten vanwege de discriminatie van vrouwen. Ze voerde onder meer actie voor het recht van vrouwen om te mogen autorijden. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd ze mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten. Nassima mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat.

Heeft het schrijven effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor een betere behandeling of gerechtigheid. Elke actie telt. Ook deze mensen hebben hard steun nodig. Dat kan op verschillende manieren. Men kan thuis met familie of enkele vrienden samen brieven schrijven. Bij Amnesty kan men individuele schrijfpakketjes bestellen. Ieder pakketje bevat een envelop met informatie, tien voorbeeldbrieven, tien blanco kaarten, een schrijfblokje, een pen en een A4–raamposter. Bestellen kan via de site https://www.amnesty.nl/organiseren/ Het is gratis.

Belangstellenden kunnen ook aanhaken bij het ‘Writing Apart Together’ evenement dat georganiseerd wordt door de werkgroep Aalten-Oost Gelre. Daarvoor heeft men wel een PC, laptop, tablet of smartphone nodig want men wordt uitgenodigd voor een digitale Zoom bijeenkomst. Er zijn er twee gepland; zondagmiddag 6 december van 16.00 uur tot 18.00 uur en donderdagavond 10 december van 19.00 uur tot 21.00 uur. Tijdens de Zoombijeenkomst blijft het niet bij alleen maar schrijven. Opgeven hiervoor kan via het emailadres en laat weten welke dag je voorkeur heeft.


amnestyaaltenoostgelre@gmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden