Hans Donderwinkel, Elvira Schepers en Johan Esendam bij de 66ste AED. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hans Donderwinkel, Elvira Schepers en Johan Esendam bij de 66ste AED. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Netwerk AED’s bebouwde kom is nu sluitend

Algemeen

Plaatsing 66ste AED bij de Molen Bataaf

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op woensdag 28 oktober stelde wethouder Elvira Schepers de 66ste AED (Automatische Externe Defibrillator) bij Molen Bataaf in werking. Hiermee is het netwerk in de bebouwde kom sluitend. “Dat betekent dat er overal binnen een straal van 500 meter het apparaat ter beschikking is” zei Johan Esendam, voorzitter van Hart4Winterswijk. AED’s zijn belangrijk voor de eerste reanimatie bij een hartstilstand. “We zijn blij met het initiatief. Deze plek was nog een blinde vlek.”

Iets terug doen voor de gemeenschap
Hans Donderwinkel, voorzitter van het bestuur van Molen Bataaf is verheugd dat er bij de molen een AED is geïnstalleerd. “Voor de omliggende buurt is het een goede zaak. Het kan van levensbelang zijn als iemand een harstilstand krijgt.” De Bataaf kon de AED, die 2500 euro kost, zelf financieren. Vorig jaar heeft de molen grond verkocht aan de gemeente voor de aanleg van het fietspad langs de Bataafseweg. “Ons bestuur heeft daarna besloten dat we met dat geld van de gemeente iets terug wilden doen voor de gemeenschap. De aanschaf van een AED was een goede suggestie. Wij zijn blij dat we konden meewerken aan het sluitend maken van het netwerk in het dorp.”

In vier jaar sluitend netwerk gerealiseerd
Johan Esendam werd in 2016 getroffen door een hartstilstand op de tennisbaan. Dankzij een AED, die dichtbij aanwezig was, kon zijn leven worden gered. “Ik gun het iedereen om gereanimeerd te worden met een AED.” Sindsdien zet hij zich in om overal in de bebouwde kom en in het buitengebied AED’s geplaatst te krijgen. Daarvoor richtte hij Hart4Winterswijk op. “We zijn gestart met acht AED’s. Nu hebben we 66 AED’s in de kern.” Ook voor het buitengebied is het streven om het netwerk sluitend te krijgen. Daar is het nog niet zover, maar Esendam hoopt dat dit snel gaat lukken. Belangrijk is daarnaast dat er overal rondom elke AED’s voldoende vrijwilligers aanwezig zijn. Bij een melding van een hartstilstand kunnen die snel ter plekke zijn.

Pas later een voorlichtingsbijeenkomst
Wethouder Elvira Schepers was “ontzettend blij weer een AED te mogen plaatsen.” Ze vond het mooi dat maatschappelijk geld (geld van de gemeente) weer in de maatschappij wordt geïnvesteerd. Ze dankt Johan Esendam en Hart4Winterswijk voor de inzet.” Net als in andere buurten had Esendam graag een voorlichtingsbijeenkomst voor de omgeving van de Bataaf gehouden. Op zo’n bijeenkomst worden vragen besproken als wat kun je doen als iemand in jouw buurt een hartstilstand krijgt? Zijn er voldoende mensen in de buurt die kunnen reanimeren en de AED kunnen bedienen? Hoe werkt de AED? Kan ik leren reanimeren? Waar kan ik mij opgeven voor een reanimatiecursus? Hoe verloopt de melding en procedure van een hartstilstand bij de meldkamer van 112? “Helaas kan deze voorlichting door de corona maatregelen voorlopig niet plaatsvinden”, zei Esendam. In de andere buurten zijn inmiddels voldoende getrainde vrijwilligers aanwezig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant