Robbert Hummelink en burgemeester Bengevoord vertellen over veranderingen betreffende vuurwerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Robbert Hummelink en burgemeester Bengevoord vertellen over veranderingen betreffende vuurwerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Optreden tegen vuurwerkoverlast wordt gemakkelijker

Algemeen

Afsteken knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf 1 december verboden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Oudejaarsdag zal dit jaar anders zijn. Niet alleen vanwege de coronacrisis, die dan nog niet voorbij zal zijn. De belangrijkste verandering is dat er geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer mogen worden afgestoken. In Den Haag is eerder dit jaar besloten dat per 1 december te verbieden. Vorig jaar december nam de gemeenteraad een motie aan, waarin burgemeester Joris Bengevoord werd gevraagd te onderzoeken of er vuurwerkvrije zones in Winterswijk kunnen komen. Dat hoeft niet meer, heel Winterswijk is nu vuurwerkvrij, tenminste als het gaat om het vuurwerk dat de meeste overlast veroorzaakt. Toch zal de burgemeester op maandag 2 november in gesprek gaan met inwoners over de problemen die zij ervaren met vuurwerk en wat daarvoor een oplossing kan zijn.

“Niet de illusie dat meteen alles weg is”
De verwachting is niet meteen dat het in de dagen rondom oud en nieuw meteen rustig zal zijn. “We hebben niet de illusie dat meteen alles weg is”, zegt Robbert Hummelink. Hij is de leidinggevende van de wijkagenten in Winterswijk en voor Overijssel en Gelderland de coördinator vuurwerk. Er zullen nog steeds mensen zijn die een voorraadje van vorig jaar hebben. Ook zullen mensen moeten accepteren dat een traditie verandert. Daarom is een gesprek met de inwoners over de overlast nog altijd een goed idee. “Het is de bedoeling dat mensen nadenken over de rol die ze zelf spelen bij de overlast en wat ze daar aan kunnen veranderen.” “Mensen zorgen voor hun eigen overlast”, zegt Hummelink, “Bewust maken dat jij het ook doet is daarom belangrijk.” Een ander onderwerp zijn de alternatieven. Is er behoefte om centraal of op meer plekken door professionals een vuurwerkshow te laten verzorgen? Waarbij de burgemeester niet de insteek heeft, dat de gemeente dit zelf zal organiseren. “Op basis van onder andere dit gesprek zal ik eind november presenteren hoe we in het Winterswijk gaan doen”, zegt de burgemeester.

Enige goede aanpak is verbieden
De politie constateert al jaren dat de vuurwerkoverlast toeneemt en dat een goede handhaving moeilijk is. “De enige goede aanpak is verbieden”, zegt Hummelink en dat is nu gebeurd. “Twee-derde van de samenleving was voor een algeheel vuurwerkverbod.” Tot nu toe kon de politie alleen optreden als de afsteker van het vuurwerk op heterdaad werd betrapt. Vanaf 1 december is bezit en afsteken verboden. Alleen kindervuurwerk en enkele vormen van siervuurwerk mogen nog. “Elke knal is nu een overtreding.” Daarvoor kan een boete opgelegd worden. Die is afhankelijk van het soort vuurwerk dat wordt afgestoken. De laagste boete is 95 euro, maar bij zeer zwaar vuurwerk kan de rechter de straf bepalen. Omdat bezit is verboden kan daar tegen worden opgetreden. Zeker als er veel vuurwerk is opgeslagen kan dit een gevaar voor de omgeving zijn. Vorig jaar werden in Corle en op een zolder in de Pelkwijk een grote voorraad gevonden. “Je moet er niet aan denken, wat er had kunnen gebeuren als er een vonk was bij gekomen.”

Carbid schieten kan doorgaan
De grootste uitdaging is te zorgen dat Duits knalvuurwerk en vuurpijlen niet de grens over komen. In het buurland mag het nog gewoon verkocht worden, zelfs in supermarkten. Daarom komt er een grenspolitieteam, bestaande uit een Duitse en Nederlandse agent. “Daardoor kunnen we in beide landen actief zijn”, zegt Hummelink. In december zal er niet alleen bij de grote grensovergangen worden gecontroleerd, het zal ook bij groene grensovergangen gebeuren. Belangrijk is nu om de inwoners duidelijk te maken dat er per 1 december een vuurwerkverbod is. Daarom start er binnenkort een grote voorlichtingscampagne. Eén traditie verandert niet. Het carbid schieten met de melkbussen kan doorgaan. “Dat is buiten het verbod gehouden”, zegt burgemeester Bengevoord. Er komt wel een meldingsplicht en daarvoor zal eind november in de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verorderning (APV) worden aangepast. “Dan kunnen we ook gericht controleren. Ook op de grootte van de aanwezig groepen. Met 50 of 60 mensen op een kluitje staan kan niet in deze coronatijd.”

De digitale bijeenkomst over vuurwerk op 2 november begint om 20.00 uur. Aanmelden kan via vuurwerk@winterswijk.nl

Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/verboden-vuurwerk-vanaf-2020 is te lezen welk vuurwerk precies is verboden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant