Sandra Gosseling (l) en Greetje van Amstel bieden wethouder Zomer een boek vol handtekeningen aan: ‘Elke trein een plee.’ Foto: Han van de Laar

Sandra Gosseling (l) en Greetje van Amstel bieden wethouder Zomer een boek vol handtekeningen aan: ‘Elke trein een plee.’ Foto: Han van de Laar

Handtekeningenactie voor toiletten in de treinen

Algemeen

‘Dit is volkomen onacceptabel’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Hoewel het slecht weer is, zijn er toch zo’n zestig mensen onze petitie komen tekenen”, geeft Sandra Gosseling tevreden aan. Sandra is ambassadeur bij Toiletalliantie, een samenwerkingsverband van dertien maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde, toegankelijke toiletten. Samen met Greetje van Amstel van de actiegroep ‘Treinen met Toiletten’ zijn handtekeningen opgehaald en afgelopen donderdag aan het gemeentebestuur aangeboden. Ook online is er volop getekend. Dat kan nog steeds en wel via petities.nl / Elke trein een Plee .

De bedoeling van de handtekeningactie is dat de treinen die van Winterswijk naar Arnhem en van Winterswijk naar Zutphen rijden, van een toilet worden voorzien. Greetje: “In zo ongeveer heel Nederland hebben de treinen een toilet, niet alleen bij de NS maar ook de regionale lijnen. Alleen de Provincie Gelderland wil er niet voor betalen en wacht tot 2042, het jaar waarin de huidige treinstellen worden vervangen. Dat duurt nog 22 jaar en is daarom volkomen onacceptabel. Het is wrang dat één van de rijkste Provincies niet nu al geld uittrekt om treinstellen om te laten bouwen. Technisch is dat goed mogelijk. Het is alleen een kwestie van goede wil!”

Ondertussen komen er steeds mensen naar het station toe om de petitie te tekenen. Bernadette Augustijn is er daar een van. “Ik moet regelmatig naar de wc. Naar Arnhem duurt de reis langer dan een uur. Dat is voor mij te lang, dus ik kom zo bijna niet meer buiten de plaats.” Ook Hendrik Heessen is speciaal naar het station gefietst om te tekenen. “Je voelt je meer op je gemak als je weet dat er een toilet is in de trein.” De verplichting dat ieder station een toilet heeft, is niet echt de oplossing van het probleem. Sandra: “Als je bijvoorbeeld naar Arnhem gaat en in Doetinchem naar de wc moet, dan rijdt de trein al weer verder op het moment dat je uitgestapt bent en kun je op de volgende wachten.”

Er zijn in Nederland zo’n twintig tot vijfentwintig procent mensen met buik- of blaasklachten. Dat is één op de vier. Buik-, blaas- en darmziektes komen vaak voor, zoals de ziekte van Crohn. Kinderen moeten soms acuut naar de wc, maar ook ouderen en zwangere vrouwen. Medicatie helpt niet altijd. Greetje en Sandra zijn ook al bij Otwin van Dijk geweest, burgemeester van Oude IJsselstreek. Hij ondersteunt de actie van harte. Daar is deze als eerste begonnen. Winterswijk is de tweede actieplaats. Greetje: “We bieden dadelijk de handtekeningen aan Tineke Zomer, wethouder mobiliteit, aan en hopen dat zij er iets mee doet. Onze volgende actieplaats is vermoedelijk Doetinchem en zo gaan we verder richting Zutphen en Arnhem.”

Sandra was gastspreker op een bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Gemeente in Amersfoort en heeft daar het probleem van de openbare toiletten uiteen gezet. Niet alleen met betrekking tot de treinen, maar over de toegankelijkheid van toiletten in het algemeen. In steeds meer plaatsen worden stickers op raam of deur geplakt van locaties waar men naar het toilet kan. Een hele uitkomst voor als je hoge nood hebt. Tevens zijn er apps die de dichtstbijzijnde toiletten aan geven. Momenteel moet iedere Nederlander een openbaar toilet delen met meer dan 2.500 anderen. Dat is niet toereikend.

Na het aanbieden van de handtekeningen aan Tineke Zomer in het gemeentekantoor, wijzen Greetje en Sandra erop dat er niet alleen naar de Provincie gekeken dient te worden. Iedere gemeente waar een trein doorheen rijdt en stopt, is medeverantwoordelijk. Gemeentes dienen het belang van toiletten aan de Provincie duidelijk te maken. Zowel voor bewoners, maar ook voor de toeristen en anderen die hier komen. Tineke bedankt de dames en gaat zeker aandacht vragen voor deze problematiek, zowel bij haar collega’s, als ook bij Arriva en de Provincie. “Beloven kan ik niets, het ligt weliswaar niet in onze bevoegdheid, maar ik kan er wel voor zorgen dat het op de agenda komt en bij een volgende aanbesteding zal het zeker een voorwaarde worden. Ik ondersteun de actie dan ook van harte, want we willen niet dat iemand buitengesloten wordt. Iedereen moet mee kunnen doen en daar hoort ook het reizen per trein bij.”


https://arnhemwinterswijkmetwc.petities.nl

Hendrik Heessen komt speciaal naar het station om de petitie te ondertekenen. Foto: Han van de Laar
Greetje van Amstel (l) en Sandra Gosseling vragen aandacht voor wc’s in de trein. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant