Ingezonden:Opnieuw een misvatting

Algemeen

Ik wil er geen gewoonte van maken onze gemeentebestuurders te wijzen op hun misvattingen, maar opnieuw kan ik het niet laten. Het gaat me om wat wethouder Tannemaat (volgens Achterhoek Nieuws van 30 september) heeft gezegd in een persgesprek waarin hij kwam met een nieuwe visie op musea in Winterswijk. Hij zei: “Wereld van Wenters brengt niet wat er van werd verwacht”. Wat had onze wethouder van cultuur dan verwacht?

De wethouder: “Het museum heeft een mooie collectie. Denk aan de schilderijen en tekeningen van Max van Dam. Daar kan veel meer mee worden gedaan.” De wethouder denkt aan een elektrische bus die “de stukken naar de mensen toe brengt”. Gedacht wordt aan het exposeren op telkens andere locaties.

Weet de wethouder eigenlijk wel hoe en waar de Museum Vereniging de werken van Max van Dam allemaal al heeft geëxposeerd? Op diverse plaatsen, steeds weer en met uitgebreide publiciteit! Inderdaad, niet in een elektrische bus die de stukken naar de mensen brengt. Maar beseft de wethouder wel de unieke betekenis van de werken van Max van Dam? Schilderijen van dit niveau moeten niet worden rondgesjouwd om ze naar de mensen te brengen. Wie zou trouwens de risico’s van dat rondtoeren moeten verzekeren?

En weet de wethouder eigenlijk wel dat vrijwilligers van de Museum Vereniging allang objecten uit de eigen collectie naar de mensen brengen? Naar zorgcentra, naar bejaarden en naar anderen die minder mobiel zijn. Kofferbezoeken worden die acties genoemd. Niet met schilderwerken van het hoogste niveau, maar wel met bijvoorbeeld een koffiemolen uit grootmoeders tijd of een keukenschort of mooi geborduurde wandspreuken. Dat soort dingen wordt zorgvuldig gekozen voor de doelgroepen.

Volgens de wethouder zijn de bezoekersaantallen in de Wereld van Wenters te laag gebleven en dat leidt hem tot nadenken over een andere opzet. Maar weet de wethouder eigenlijk wel dat ondanks de corona crisis die aantallen zich zeer positief hebben ontwikkeld in de afgelopen zomer? Wat de wethouder zomaar even in een persgesprek ventileert, vormt helaas geen aanmoediging om de Wereld van Wenters te gaan bezoeken. Waarom zegt de wethouder niet (want dat zou heel terecht zijn): “Een prachtig juweel in de Meddosestraat, ga zelf maar kijken!” Niets daarvan; de gemeente heeft aangekondigd volgend jaar de subsidie aan het museum te korten met 25.000 euro!

We mogen verwachten dat onze gemeentebestuurders zich goed laten informeren en dat het hun niet ontbreekt aan dossierkennis. Maar is dat wel zo? Wat me wèl bevalt is dat de wethouder dat idee van een elektrische bus heeft overgenomen van BOOS (omwonendenbelang.steengroeve@gmail.com). Immers, BOOS propageert dat elektrische busjes vanaf een geologisch centrum in de dorpskern bezoekers naar de Steengroeve kunnen brengen.

Ben ik aan het polariseren door mijn reactie in de krant te schrijven? Wie dat zo opvat heeft mij niet begrepen. Het gaat me om een open en democratisch debat, dat we in een kleine gemeente als Winterswijk met elkaar kunnen voeren over cultuur en andere zaken die ons aangaan. Vragen stellen hoort daarbij.

Willem Hulscher

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant