Wethouder Inge Klein Gunnewiek met Robert Kwak en Pim Leemreise bij het onthulde informatiebord bij de nieuwe trektelpost. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Inge Klein Gunnewiek met Robert Kwak en Pim Leemreise bij het onthulde informatiebord bij de nieuwe trektelpost. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nieuwe vogeltrektelpost op oude vuilnisbelt geopend

Algemeen

Zolang er actieve Vogelwerkgroepleden zijn zal er geteld worden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Met de onthulling van een informatiebord over de vogeltrek door wethouder Inge Klein Gunnewiek en Pim Leemreise, voorzitter van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek, werd de nieuwe vogeltrektelpost in gebruik genomen. Daarvoor was zaterdag 3 oktober uitgekozen, omdat op die dag overal in Europa de overvliegende trekvogels worden geteld. Het resultaat was dit jaar mager. Slechts 868 exemplaren verdeeld over 34 soorten.

Tellingen begonnen in Aalten
De Vogelwerkgroepleden volgen de vogeltrek in hun werkgebied al vanaf de jaren 70. De tellingen begonnen in het Witte Veen, het gebied tussen de Driehonderdmeterweg en de Duitse Grens in Aalten. Daarna werd de trek gevolgd in Bredevoort. Toen de vuilnisbelt tussen de Vreehorstweg en de Driemarkweg van een afdeklaag was voorzien, werd daar een trektelpost gevestigd. Vanuit een hoger punt is de trek immers beter te volgen. “We hadden daar zelfs een schaftkeet”, herinnert Jan Stronks, een van de vele Vogelwerkgroepleden die vaak heeft geteld, zich. De telpost had toen ook al last van vandalisme. In de tweede helft van de jaren 90 werd een “degelijker” post gevestigd op de inmiddels ook afgedekte vuilnisbelt tussen de Driemarkweg en de Eekelerweg. De “berg” achter Obelink werd ook wel aangeduid als de Tafelberg.

Vandalismebestendige trektelpost
De nieuwe post, maar ook de trappen naar boven, werden gefinancierd door de Ruilverkaveling Winterswijk-West. Uiteindelijk kreeg deze post eveneens te maken met vandalisme en werd enige jaren geleden nagenoeg onbruikbaar. Toen werd het plan opgevat om een nieuwe trektelpost te realiseren, die wel vandalismebestendig is. Het ontwerp is gebaseerd op de vogeltelpost in het Zeeuwse Breskens. De telpost bestaat uit twee betonnen wanden die haaks als een kruis op elkaar staan. In de wanden zitten kijkgaten voor het waarnemen van vogels. Deze wanden dienen als beschutting voor de tellers tegen de wind. Om te voorkomen dat er ongewenste graffiti-uitingen op worden aangebracht, zullen Winterswijkse graffiti-makers binnenkort gevraagd worden de nieuwe telpost van passende versieringen te voorzien.

Vogeltrek boven Winterswijk lijkt minder te worden
De nieuwe post, die 27.000 euro kost, werd gefinancierd door de gemeente Winterswijk, het Roelvinkfonds, Vogelbescherming Nederland en de Vogelwerkgroep zelf. Robert Kwak, die van alle Vogelwerkgroepleden bij de meeste tellingen aanwezig is geweest vertelde bij de opening waarom er vanaf juli tot op oudejaarsdag elke week minimaal één keer per week twee en half uur wordt geteld. “Dat geeft ons niet alleen inzicht over welke vogels over Winterswijk naar het zuiden vliegen, maar omdat we het al zoveel jaar doen ook inzicht in de veranderingen in de vogelstand in Europa.” Overal in Europa worden al decennia lang veel gegevens verzameld over de vogeltrek. In Winterswijk lijkt de vogeltrek de laatste jaren minder te worden. “Het lijkt erop dat vogels andere routes hebben gekozen.”

Spreeuwen het meest geteld
Robert Kwak zou in de trektijd het liefst elke dag tellen, maar dat is zelfs met een Vogelwerkgroep met veel actieve leden niet te doen. Het mooiste zou zijn wanneer ook de voorjaarstrek, wanneer de vele vogelssoorten uit hun overwinteringsgebieden terugkeren, vaker wordt gevolgd. Hij deed dat twee jaar geleden voor het laatst. “Ik ben van plan dat volgend jaar opnieuw te doen, want dan mag ik met pensioen.” Dat betekent dat hij alleen maar meer tijd heeft voor zijn grote liefhebberij, het verzamelen van gegevens over alle vogels die in de Zuidoost-Achterhoek broeden, tijdelijk verblijven of er overheen vliegen. Het grote doel is een uitgebreid overzicht, een Avifauna, die in 2024 moet verschijnen. Zolang er actieve Vogelwerkgroepleden zijn, zal het tellen tijdens de vogeltrek doorgaan. Door toenemende bewolking en regen in de middag viel dit keer de jaarlijkse Europese telling tegen. Leuke waarnemingen zijn er echter altijd, zoals de drie rode wouwen die overvlogen, de twee raven en de ene beflijster. Veel exemplaren werden geteld van de vink (242). Net als in de rest van Nederland waren de spreeuwen in de meerderheid. Er werden 292 exemplaren geteld.

Robert Kwak vertelt over meer dan 40 jaar trekvogels tellen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De nieuwe telpost met een van de tellers, Jan Rademaker
Uitzicht vanaf de trektelpost. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant