Om voor 100.000 euro extra inkomen te zorgen wordt nog hele opgave voor zwembad. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Om voor 100.000 euro extra inkomen te zorgen wordt nog hele opgave voor zwembad. Foto: Bernhard Harfsterkamp

160.000 euro minder voor Zwembad Jaspers niet realistisch

Algemeen

Adviesbureau verwacht dat 100.000 euro meer opbrengst mogelijk is

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeentelijke subsidie voor Zwembad Jaspers met € 160.000 verlagen is niet realistisch. De bestuursleden van de Stichting Zwembaden gaven dat al eerder aan. Hun mening is nu bevestigd door de Scenario-analyse Toekomstig Zwemmen in Winterswijk. De analyse is gemaakt door de Antea-groep. De opbrengsten van het zwembad kunnen wel geoptimaliseerd worden. Antea denkt dat een verhoging hiervan met € 100.000 mogelijk is.

Onzekerheid over toekomst leidde tot veel onrust
De bestuursleden Rick van der Burg en Kees-Jan van Overbeeke zijn blij dat uit de scenario-analyse blijkt dat de € 160.000 bezuiniging op de vaste jaarsubsidie van de gemeente niet haalbaar is. Burgemeester en wethouders stelden dat voor in de kadernota van juni 2019. Daarbij werd niet gesproken over een bezuiniging, maar over het toekomstbestendig maken van het zwembad. De bestuursleden van der Burg en van Overbeeke hebben dat anders ervaren. Nog steeds zijn ze er niet over te spreken dat zij pas over het voornemen werden ingelicht, nadat het al in de krant had gestaan. “Dat heeft voor erg veel onrust gezorgd”, zegt van der Burg. De onzekerheid over de toekomst leidde er al toe dat er een aantal werknemers een baan elders zochten en zijn vertrokken. Hiervoor zijn weliswaar vervangers aangetrokken, maar die zijn minder ervaren. Ze hebben extra begeleiding nodig en dat heeft weer tot een grotere werkdruk van het ervaren personeel geleid.

Wel stip op de horizon hebben
De bestuursleden waren vooral verbaasd dat er opnieuw gesproken moest worden over het toekomstbestendig maken van hun voorziening. Een uitgebreid traject daarvoor was nog niet zo lang geleden in 2016 afgerond en leidde er toe dat het huidige budget werd vastgesteld. In dat traject werd al aandacht besteed aan het verhogen van de opbrengst. “Wij waren daarmee aan het werk”, zegt van Overbeeke. “Wij waren toen van mening dat er voor tien jaar afspraken waren gemaakt. Wij vragen ons af hoe toekomstbestendig het huidige voornemen van de gemeente dan nu weer is. We moeten wel een stip op de horizon hebben waar we naar toe kunnen werken. Zonder dat is het lastig investeren.” Bij het vorige traject (ruime kortingen op de subsidies voor de grote gesubsidieerde instellingen in Winterswijk) werd overigens al budget ingeleverd. Of de opbrengstverhoging van € 100.000 werkelijk mogelijk is, weten de bestuursleden nog niet. Ook de Antea-groep plaatst er kanttekeningen bij. “Er zijn de nodige mitsen en maren.” Omdat het aantal bezoekers al jaren rond de 100.000 per jaar schommelt betekent deze nieuwe doelstelling dat er één euro extra per bezoeker binnen moet komen. “Dat is een optimistische aanname”, zegt van der Burg. Het vraagt volgens de Antea-groep bovendien om nader onderzoek met name als het gaat om het verhogen van het rendement van de horeca met € 25.000.

Meer voor oudere zwemmers organiseren
Antea gaat er ook vanuit dat met het verhogen van de tarieven € 20.000 meer verdiend kan worden. “Dat verhogen doen we altijd al trendmatig”, zegt van Overbeeke. “Dat zullen we nu wat meer moeten doen.” Met het verhogen van de prijzen kun je echter ook bezoekers verliezen en daarom moet je altijd de balans goed in de gaten houden. Worden prijzen te veel verhoogd, dan kan de opbrengst juist lager zijn. Antea denkt dat met (nog) meer aandacht voor het doelgroepzwemmen voor met name ouderen € 54.000 euro per jaar extra kan worden verdiend. Daarvoor moeten dan wel meer activiteiten georganiseerd worden. Mogelijkheden om bijvoorbeeld meer jonge zwemmers te trekken zijn er nauwelijks meer. “Daarvoor is het nu te laat.”, zegt van der Burg. “Dat had in het verleden gekund. Toen hadden we plannen voor een buitenbadje. Maar door de realisering van Sportpark Jaspers is daarvoor de ruimte niet meer.”

Goed onderhouden en een professioneel bestuur
Het scenario-onderzoek bevestigt dat sluiting van het bad geen realistische optie is. Voor de zwemverenigingen betekent dat de doodsteek en veel oudere zwemmers zullen elders niet terecht kunnen. Overname door een private partij zoals Optisport die de zwembaden in buurgemeente Aalten exploiteert is ook geen optie. Dat levert geen besparing op. Al met al zijn van der Burg en van Overbeeke niet ontevreden met de analyse van de Antea-groep, al hebben ze er niet veel nieuwe zienswijzen in kunnen ontdekken. Blij zijn ze met de constateringen dat het zwembad qua onderhoud prima in orde is en dat er een professioneel bestuur is, dat geheel uit vrijwilligers bestaat. Dat Antea voorstelt om nog nader onderzoek te doen naar de hoogte van de personeelskosten vindt het bestuur zinvol. Die kosten zijn door de beschermde status van medewerkers, die na de verzelfstandiging van het zwembad in 1998 de rechten behielden die behoren bij de CAO van de Gemeente Winterswijk, hoger dan vergelijkbare baden met medewerkers die geheel betaald worden volgens de CAO Zwembaden. De bestuursleden vinden het wel jammer dat deze tussenstap nodig is. “We waren bezig om naar andere mogelijkheden te kijken’, zegt van Overbeeke. “We zijn bij andere baden wezen kijken. Wilden we meer recreatief worden of meer een sportbad voor meer doelgroepen? Er waren al diverse scenario’s. Maar dat is allemaal vertraagd door het voorstel van B en W vorig jaar.” Het bestuur hoopt binnenkort met de gemeente de bevindingen van Antea te kunnen bespreken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant