Wim Schreurs. Foto: PR
Wim Schreurs. Foto: PR

'Docent met de baret' met pensioen

Algemeen

Afscheid Wim Schreurs 'gevierd' met sectie Beeldend

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Op maandag 16 maart zou Wim Schreurs, docent techniek en beeldend 3D zijn laatste les geven op het Gerrit Komrij College. De avond ervoor kreeg hij te horen dat dat niet door zou gaan. De school ging dicht vanwege corona. En dus had hij zijn laatste les zonder dat te weten al gegeven. Ook het geplande afscheid van al zijn collega's waar hij naar uit had gekeken, ging niet door. Zo werd het na een dienstverband van ruim drieënveertig jaar een wel heel bijzonder afscheid voor de docent met de kenmerkende baret.

"De mededeling dat de school dicht ging, kwam niet onverwachts, maar het was wel een heel vreemde overgang”, vertelt Wim Schreurs, die zijn carrière op 5 januari 1977 begon als amanuensis, assistent bij de lessen natuur- en scheikunde, op het toenmalige RSG Hameland en afzwaaide als docent Techniek en Beeldend 2D en 3D.

Docent Tekenen en Techniek
"Na een aantal jaren op het RSG ben ik een avondopleiding voor docent tekenen gaan volgen”, vertelt Wim. "Toen ik die afgerond had, wilde ik graag in Winterswijk blijven, maar het was moeilijk een baan als tekendocent te krijgen. Dat heeft ruim vier jaar geduurd. Op het RSG was maar één tekendocent. Toen hij met vervroegd pensioen ging, heb ik zijn functie over kunnen nemen.”
Later volgde Wim, die een achtergrond heeft in de telecommunicatietechniek, een opleiding voor docent Techniek. "Ik was de eerste student die de opleiding afrondde”, vertelt hij. "In die lessen werden de leerlingen ook voorbereid op een zelfstandig bestaan op kamers. Ze leerden bijvoorbeeld zekeringen te vervangen. Ook werden zaken als zonnepanelen en het milieu besproken en maakten ze werkstukken zoals een bibberspiraal.”

Plezier
Wim heeft veel plezier beleefd aan zijn werk als docent. "Ik ben op twee jaar na alle jaren mentor geweest. Ik vond het vooral leuk contact te hebben met mijn mentorleerlingen, hun ouders en mijn collega's. Ook vond ik het heel erg leuk mee te gaan met werkweken. In het begin naar Limburg, later naar Barcelona. Waar ik ook van genoten heb, was om samen met mijn collega Gerrit Hijink de techniek bij toneelavonden van school te verzorgen. We kregen van uitleg van de toneelmeester van de Storm en mochten dan zelf het geluidspaneel in de theaterzaal van De Storm bedienen.”

Kunstzinnig
Wim werd gekenmerkt doordat hij bijna altijd een baret droeg, die hem een kunstzinnige uitstraling verschafte. Die uitstraling past ook wel bij hem, want Wim is een begenadigd kunstenaar. Hij schildert, tekent, beeldhouwt en maakt bronzen beelden. Het kunstobject met polyesterbeelden van figuren op een bank voor de ingang van het Gerrit Komrij College is door hem ontworpen én gemaakt. Daarnaast tekent Wim al jaren de corsowagen van corsoclub Eigenwies, legde hij menig schoolactiviteit met zijn camera vast en maakte hij jarenlang in opdracht van de directie bronzen beeldjes voor collega's die met pensioen gingen. "De basis daarvan was altijd hetzelfde,” vertelt Wim. "Het is een beeldje van drie leerlingen waarvan de middelste altijd een boek vast heeft. De andere twee pas ik aan de collega aan. Dat kan van alles zijn. Van klompen tot koffers.”

Voor Wim zelf was er geen beeldje voor zijn afscheid, maar met het cadeau dat hij wél kreeg, is hij heel tevreden. "Ik kreeg echt een héél bijzonder cadeau tijdens het afscheidsfeestje van de sectie Beeldend", vertelt hij. "Bij een fotostudio in Lichtenvoorde is van mij een foto genomen, zoals dat vroeger ging, met een antieke camera in een box. Vroeger werden criminelen met die camera op de foto gezet... Het is een heel mooie zwart-wit foto geworden. Echt bijzonder.”

Niet verveeld
Na zijn pensionering heeft Wim zich nog geen dag verveeld. "Dat komt misschien ook doordat je door die coronatoestand een beetje geleefd wordt, maar ik heb veel met mijn vrouw gewandeld, we passen op de kleinkinderen en wij zijn twee weken in Frankrijk geweest. Onze geplande reis naar IJsland moest helaas vanwege corona worden uitgesteld.”

Dat zijn geplande afscheid van alle collega's niet door is gegaan, vindt Wim nog steeds heel jammer: "Gelukkig heb ik wel een heel fijn afscheid van de sectie Beeldend gehad. Ik hoop dat het afscheid van alle collega's nog komt, maar er moet ook weer niet te veel tijd overheen gaan, vind ik.”

Vreemd
Wim is nog een keer op het Gerrit Komrij College terug geweest en zag een andere school dan voor de coronatijd. "Het was vreemd om te zien,” vindt hij. "Ik zag een aantal collega's met een kap op het hoofd lopen. Ik ben eigenlijk wel blij dat ik dát niet meer hoef.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant