Leden van de initiatiefgroep Rumah Kasih. Foto: Lydia ter Welle
Leden van de initiatiefgroep Rumah Kasih. Foto: Lydia ter Welle

Presentatiemiddag van Rumah Kasih

Algemeen

Grote stap vooruit naar Moluks-Indische woongemeenschap

Door Lydia ter Welle

WINTERSWIJK – Op zaterdag 29 augustus vindt in cultuurcentrum Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat een presentatiebijeenkomst plaats van Rumah Kasih. Doel van deze bijeenkomst: iedereen informeren over de stappen die nodig zijn om te komen tot een kleinschalige woongemeenschap voor oudere mensen van Molukse of Indische achtergrond, en voor mensen die zich verwant voelen met de Moluks/Indische levensstijl.

Rumah Kasih (geliefd huis) is de naam van het initiatief om te komen tot een woongemeenschap voor ouderen met een Molukse of Indische achtergrond en voor mensen die zich verbonden voelen met de Moluks/Indische leefstijl. In die levenswijze zijn familie, zorgen voor je familie en voor elkaar belangrijk. Veel ouderen met een Indische of Molukse achtergrond missen die warmte in de ‘gewone’ centra voor ouderen. Daarom is ongeveer twee jaar geleden de initiatiefgroep Rumah Kasih opgericht. Eén van de leden van die groep is Rob van Domburg Scipio. Hij vertelt: “We willen graag een woongemeenschap oprichten, waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, in een huur- of koopwoning, maar wel met gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. In zo’n woongemeenschap is het omzien naar elkaar gemakkelijker, omdat iedereen vanuit zijn achtergrond gewend is vanuit dat principe te leven, samen met gelijkgestemden.”

Stichting
De initiatiefgroep heeft diverse gesprekken gevoerd, onder andere met de gemeente, met De Woonplaats en met zorgcombinatie Marga Klompé. Het idee is enthousiast ontvangen, niet alleen daar maar ook bij mensen die meewerkten aan een woonwensenonderzoek. Nu moeten er stappen worden gezet. Suzie Dekker van Rumah Kasih vertelt: “Als je een initiatief als dit van de grond wilt krijgen, moet je een stichting oprichten om alles rechtsgeldig te kunnen regelen en subsidies te kunnen verwerven. Het leek mij een goed idee om te zorgen dat zo’n stichting dan opgericht wordt door de derde-generatie-jongeren uit onze gemeenschap, die begrijpen wat we willen. Ik heb in de Molukse/Indische gemeenschap rondgevraagd, en er is een groep van zo’n tien jonge mensen die de kar wel willen trekken.”

Jongeren
De eerste vergadering met de jongeren heeft plaatsgevonden. Daaruit bleek hun enthousiasme maar ook hun daadkracht en de serieuze aanpak. Voor zij aan de slag gaan met het oprichten van de stichting willen zij zekerheid over de belangstelling voor de kleinschalige woongemeenschap. Daarom willen zij graag dat belangstellenden voor het woonproject een intentieverklaring tekenen. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat er duidelijke voorlichting over financiële gevolgen is. Bijvoorbeeld als iemand nu een koopwoning heeft en straks wil gaan huren; zo zullen er nog vele andere vragen op dit gebied zijn.

Presentatie
Daarom is er op zaterdag 29 augustus van 14.00 tot 16.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst in Cultuurcentrum Boogie Woogie. De deuren gaan open om 13.30 uur.
De bijeenkomst begint om 14.00 uur met een introductie van de derde-generatiegroep die de kar wil gaan trekken, gevolgd door een presentatie over de wooneenheden.

Nippy Noya
Na een optreden van een koor volgt de vertoning van een video over Rumah Maluku, een woongemeenschap in Barneveld. Daar woont onder andere Nippy Noya, oud-Winterswijker; hij vertelt in de video waarom hij er graag woont. Vervolgens wordt het logo van Rumah Kasih gepresenteerd, waarna mensen informatie krijgen over de intentieverklaring. Daarna wordt de bijeenkomst afgesloten met gelegenheid tot het stellen van vragen, Molukse hapjes en muziek van de Houseband. Rond 16.00 uur wordt de bijeenkomst afgesloten. Wie er niet bij kan zijn, kan de bijeenkomst volgen via een livestream op Facebook.com/Rumah Kasih. Voor meer informatie kan worden gemaild naar rumahkasih.nl@gmail.com of gebeld met Suzie Dekker, tel. 06-25103540.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant