Ronald Mullié en Carla Mullié-Dallinga tonen een eigen werk. Foto: Josée Gruwel.
Ronald Mullié en Carla Mullié-Dallinga tonen een eigen werk. Foto: Josée Gruwel.

Ondernemend kunstenaarsechtpaar opent galerie

Algemeen

WOOLD– Ronald Mullié en Carla Mullié-Dallinga zijn allebei beeldend kunstenaar en ondernemer. Ze stonden met hun producten veel op evenementen. Vanaf dag één van de intelligente lockdown door COVID-19 beseften ze dat hun inkomsten wegvielen. Meteen begonnen ze op hun erf met het verbouwen van de oude radmakerij tot galerie. Zaterdag 18 juli is de opening.

Door Josée Gruwel

Ze genereerden hun inkomsten uit de verkoop van bamboe kussens, zelf vervaardigde kunstwerken, hun debuutroman 'Ick Roelant' en streekproducten zoals ambachtelijke likeuren, soorten thee, jams en chutneys van het eigen merk 'De Witte Lelie'. Hiervoor stonden ze op evenementen. Ronald: “Toen de coronacrisis begin maart begon, sloeg dat bij ons in als een bom. Het zag er niet naar uit dat er het komende half jaar evenementen zouden worden gehouden. Voor ons betekende dat geen inkomsten. We maakten toen heel snel een switch en haalden een plan naar voren dat we al langer wilden realiseren: een eigen galerie in de oude radmakerij. Met een eigen galerie zijn we niet meer afhankelijk van evenementen, hoeven wij niet meer naar de mensen, maar kunnen mensen naar ons komen.”

Galerie en tuin
Vier maanden lang zwoegden Ronald en Carla om van de oorspronkelijke radmakerij, met schapen als laatste bewoners, een inspirerende ruimte te maken met een karakter dat past bij het landleven. Ze wilden de sfeer van toen behouden, oude elementen laten zitten en alles met restmaterialen vormgeven. “Hergebruik vinden we heel belangrijk.” Er werd schoongemaakt, de zolder werd opengebroken om licht en ruimte te creëren, Ronald legde houten vloeren, Carla bleek aanleg voor stratenmaker te hebben, er werd geverfd, elektra aangelegd. Als laatste de kers op de taart: inrichten. Het resultaat is een plaatje: een kunstzinnig vormgegeven en praktisch ingedeeld geheel. Binnen is het hele assortiment te vinden. Eyecatchers zijn de kunstwerken, die – voor wie naar buiten kijkt – eenzelfde sfeer uitstralen als de omgeving waarin ze hangen. Dat is meteen de meerwaarde van deze galerie: de sfeer binnen is in harmonie met die van buiten. Buiten kunnen bezoekers coronaproof zitten en genieten van de tuin en het landschap, al of niet met een kop koffie of thee – met kruidkoek volgens een oud familierecept – of een ijsje. Eigenlijk is er niet één tuin, maar is het grote geheel opgedeeld in onder andere een bostuin, een pluktuin, een kruidentuin, de bleek, een moestuin, een boomgaardje, een landje met een pizza oven en een kas. “Een traditionele opzet van een tuin.”

Schoonheid
Zo'n acht jaar geleden kwam het kunstenaarsechtpaar naar de Achterhoek. Het tweetal was op zoek naar rust en ruimte en raakte in de ban van een boerderij van Geldersch Landschap in Woold. Woonhuis, schuren en erf – op een perceel van zo'n halve hectare – inspireerden. De boerderij uit de dertiger jaren en de verwilderde tuin hadden alles in zich om deze naar eigen ideeën, natuurlijk met inachtneming van regels van Geldersch Landschap, op te knappen en in te richten. Ronald: “Toen we het erf opreden, kwamen we vast te zitten in de blubber en zeiden we tegen elkaar: 'De aarde wil ons hier vasthouden.' We wisten dat dit de juiste plek voor ons was.”Ze streken er neer en gaven boerderij en erf kleur. Maar niet zomaar kleur. Kleur bewust gekozen. Kleur die liefde voor de natuur, creativiteit, lef, inzicht en gevoel voor stijl met zich meedragen en die een extra dimensie uitstraalt. “Ons leven gaat over schoonheid, dat willen we uitdragen. We willen mooie dingen laten zien in een mooie sfeer. Ambachtelijkheid, harmonie en symmetrie kun je hier ervaren. We willen graag dat het er hier rijk en warm uitziet. Mensen moeten hier kunnen genieten en met een blij gevoel weggaan.”

Behang van papieren servetten
Carla Dallinga (Maasland, 1964) legt zich sinds ruim tien jaar toe op decoratieve kunst. Zo stempelde ze in het Guido Gezelle Museum in Brugge met aardappelstempels een fries als routing door het museum bij de expositie Biltstar. In het bijbehorende boek is een collectie stempelwerken te zien. Daarnaast ontdekte ze een speciale techniek: behangen met kleurrijke, papieren servetten. Ook hier stralen fantasie, discipline, geduld en ambachtelijkheid af van het unieke resultaat dat te zien is in de privé vertrekken van de boerderij. Een resultaat dat eerder te zien was op tv en in buitenlandse bladen. Het verwerken van papieren servetten is ook te zien bij haar collages. De nieuwste lijn is het maken van objecten van papier-maché, waarbij de kunstenaar een stap verder gaat en ruimtelijk werkt, zoals bij de serie zwanen. “Het worden zittende, staande, agressieve of minnekozende zwanen, solitair of als koppel. Levensgroot in blauwwit, op een rijk gedecoreerde sokkel. Als een enorm tafelstuk van porselein.”

Verlangen oproepen
Ronald Mullié (Middelburg, 1958) laat in zijn schilderijen vaak tuinen zien. De liefde voor tuinen zit van jongs af aan al in hem. “Ik vouwde vroeger papiertjes en knipte er matjes van, uitgevouwen zag ik er abstracte tuinen in.” Waarom tuinen? “Een tuin is het meest geïdealiseerde stukje natuur. Vaak zie je in mijn werk een hek of een poort met daarachter een gedeelte van een tuin. Dat beeld, de toegang tot een mooie renaissance tuin bijvoorbeeld, roept verlangen op, een soort verlangen van schoonheid.”Sinds 2017 werkt hij aan een serie realistisch geschilderde afbeeldingen van tuinen met klassieke tuinelementen en vogels. “Ik voeg ze bij elkaar zodat er een idylle ontstaat: de mooiste vogel bij het mooiste hek in de mooiste tuin. Het is een bedachte voorstelling waarin symmetrie, harmonie en centraal perspectief zorgen voor een haast contemplatieve rust.”Het liefst maakt hij aquarellen. “Door de techniek word je verrast, want door het wegvloeien van de waterverf gaat het schilderij tijdens het werken een eigen leven leiden en dan ga je er de dialoog mee aan.”

Openstelling
Het erf en de boerderij bracht het echtpaar waar het destijds naar op zoek was. Trots zijn ze nu op hun galerie. Zaterdag 18 juli is die voor het eerst open van 11.00 tot 17.00 uur. Daarna wekelijks van donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Hijinkhoekweg 33, 7108 BE Woold.


www.mullie-dallinga.nl


Ook nog een lamp ophangen voordat de galerie opengaat. Foto: Josée Gruwel
De tuin bij De Witte Lelie. Foto Josée Gruwel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant